'Wall Street staat voor lagere opening'

De aandelenbeurzen in New York staan donderdag voor een lagere opening. Waarschuwingen over een tragere groei van de Amerikaanse economie door de Federal Reserve en de gevolgen van een mogelijke Brexit zetten de graadmeters onder druk. Beleggers op Wall Street verwerken onder meer cijfers over de uitkeringsaanvragen en inflatie.

Woensdag besloot de Fed de rente ongemoeid te laten. In de nieuwe economische ramingen werden verwachtingen voor de nabije toekomst naar beneden toe bijgesteld. Volgens Fed-preses Janet Yellen was het referendum over een Brexit, dat volgende week op de agenda staat, een van de redenen voor het uitblijven van een volgende rentestap. De zorgen die ze uitsprak zorgden woensdag uiteindelijk voor lagere slotstanden, nadat de graadmeters vrijwel de gehele dag in het groen koersten.

Uit de wekelijkse update over de nieuwe Amerikaanse uitkeringsaanvragen bleek dat deze afgelopen maand met 13.000 te zijn toegenomen. De industriële activiteit in de regio Philadelphia is deze maand meer toegenomen dan waar rekening mee werd gehouden.

Inflatie

Verder bleek de inflatie in de VS in mei licht te zijn gedaald naar 1 procent op jaarbasis. In april bedroeg de inflatie nog 1,1 procent en economen hadden in doorsnee verwacht dat dit cijfer gehandhaafd zou worden. Yellen gaf woensdag aan over twee tot drie jaar een inflatieniveau van 2 procent te voorzien.

Bij de bedrijven weet Pioneer Natural Resources de aandacht op zich gericht nadat het bekendmaakte vastgoed over te nemen van Devon Energy. Apothekersketen Rite Aid stond in de voorbeurshandel op verlies na tegenvallende kwartaalresultaten.

Goudgerelateerde fondsen als Eldorado Gold en Newport Mining staan in de belangstelling, nu goud door veel beleggers als veilige haven wordt gezien en in waarde stijgt.

Dow Jones

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. Ook dit zal het sentiment op de beurzen geen goed doen. De dollar won juist aan waarde.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 0,2 procent lager op 17.640,17 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2071,50 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,2 procent omlaag, naar 4834,93 punten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement