Wall Street kleurt toch weer rood ondanks Fed-hulp

Wall Street kleurt toch weer rood ondanks Fed-hulp ANP

De aandelenbeurzen in New York stonden maandag kort na de openingsbel op verlies. Het sentiment voorbeurs werd gesteund door een nieuw steunprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie, maar het positivisme bleek van korte duur. De teleurstelling over het uitblijven van een Amerikaans akkoord voor een omvangrijk stimuleringspakket bleef beleggers bezighouden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 2,8 procent lager op 18.651 punten. De brede S&P 500 zakte 2,8 procent tot 2240 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,7 procent tot 6757 punten.

De Fed gaat onder meer leningen opkopen om te zorgen dat verschillende soorten krediet voor bedrijven van groot tot klein en consumenten goedkoop verstrekt kunnen blijven worden. De Amerikaanse koepel van centrale banken kwam eerder al met twee renteverlagingen en opkoopprogramma's.

Enorme ontberingen

Volgens de Fed worden er "enorme ontberingen" geleden als gevolg van de pandemie en is nu duidelijk dat de economie met "ernstige verstoringen" te maken krijgt. Een beleidsmaker van de Fed waarschuwde dat de werkloosheid in de Verenigde Staten wel kan oplopen tot 30 procent door de virusuitbraak.

Boeing staat opnieuw in de belangstelling met een plus van 1,7 procent. De vliegtuigbouwer schort het dividend op en stopt met aandeleninkopen om zijn buffers te beschermen. De crisis heeft de luchtvaartsector zeer hard geraakt en het aandeel Boeing is sinds begin februari met 70 procent gekelderd. Overigens plakte zakenbank Goldman Sachs een koopadvies op Boeing door de verwachting dat het bedrijf het ergste achter de rug heeft.

Ford Motor

Autobouwer Ford Motor (min 5,7 procent) liet weten fabrieken in onder meer India en Zuid-Afrika stil te leggen vanwege de uitbraak. Eerder werden al fabrieken in Noord-Amerika en Europa op slot gegooid. Woninginrichter Bed Bath & Beyond sluit het grootste deel van zijn winkels de komende twee weken en zakte 2,2 procent.

Speelgoedfabrikant Hasbro kondigde aan dat het eerste kwartaal vrij goed verliep en dat achterstanden in leveringen in april ingelopen zullen zijn. Hasbro won 10,5 procent.

Budgetwinkelketen Dollar General maakte bekend de komende weken 50.000 extra werknemers in dienst te nemen om de grote vraag naar boodschappen en huishoudelijke producten door het virus aan te kunnen. Dollar General klom 1,2 procent.

home
net-binnen
menu