Van de ruim 1 miljoen mensen die overstapt van zorgverzekeraar, doet bijna de helft dat tussen kerst en oud en nieuw, blijkt uit een analyse van Pricewise. Waarom wachten mensen zolang?

Voor zorgverzekeraars en vergelijkers is de periode tussen kerst en oudjaarsdag steevast de drukste periode van het jaar. Ze worden overspoeld met telefoontjes, mailtjes en vragen van verzekerden die nog snel op zoek gaan naar een goedkopere polis of een verzekering met een betere of geschikte dekking. ,,We zoeken kennelijk graag de deadline op in Nederland’’, constateert Jochum Veerman van Independer.

Ook bij Independer is de eindejaarsdrukte elk jaar groot. Via de vergelijker stapte vorig jaar 17 procent van de mensen nog op de allerlaatste dag van het jaar over, 42 verzekerden deden dat zelfs tijdens het aftellen, in de allerlaatste minuten van het jaar.

,,Misschien hebben we die deadline ook een beetje nodig als stok achter de deur?’’, vraagt Veerman zich hardop af. Vooral jongeren lijken deadlinejunkies, valt te concluderen uit de overstapdata. Zo switcht 52 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar in de laatste week van zorgpolis, terwijl dit bij de 65-plussers op 31 procent ligt.

Lees ook | Besparen op je zorgverzekering van 2021. Lees hier waar je op moet letten

Concurrent Pricewise heeft hetzelfde beeld: volgens een analyse over de afgelopen jaren is de overstapper die tot het laatst wacht, gemiddeld tien jaar jonger dan de overstapper die dit vrij snel doet nadat hij zijn nieuwe premie in de mailbox of op de mat heeft gekregen.,,Wellicht komt dat doordat de oudere doelgroep beter weet wat zij wil wat de basis of aanvullende zorgbehoeften betreft”, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. ,,Voor jongeren kan dit misschien lastiger in te schatten zijn, waardoor zij langer wachten."

Hij denkt dat de meeste mensen pas op het laatste moment overstappen, omdat het nu eenmaal wat tijd kan kosten om te kijken welke zorg je volgend jaar mogelijk nodig hebt en een passende zorgverzekering uit te zoeken. ,,Daarnaast kunnen er ook vaak dingen in je huidige verzekering veranderen, waardoor het toch belangrijk is dat je er even voor gaat zitten om te kijken welke dan het best passend is.’’

Lees ook | Wat zit er in de basisverzekering in 2021? En waar moet je op letten?

Volgens gedragspsycholoog Marijke van Putten van de Universiteit Leiden zou het ook te maken kunnen hebben met uitstelgedrag. Van Putten deed eerder in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar waarom een groot aantal van Nederlanders sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 nooit is overgestapt van zorgverzekeraar.

Uit dat onderzoek kwam een aantal verklaringen naar voren. Zo blijven sommige mensen op hun handen zitten, omdat ze bang zijn een verkeerde keuze te maken, geen urgente reden voelen om iets aan hun verzekeringspakket te wijzigen, of omdat ze denken dat het overstappen veel tijd kost en uiteindelijk weinig oplevert.

Van Putten sluit niet uit dat deze verklaringen mogelijk ook van toepassing zijn op de groep die tot het allerlaatste moment wacht. ,,Mensen die zich niet verdiepen in hun zorgverzekering, denken vaker dat het gedoe is om te switchen. Dat zou ook een reden kunnen zijn om tot het laatste moment te wachten. Als je denkt dat je er echt even goed de tijd voor moet nemen, zul je eerder het juiste moment afwachten dan als je denkt dat het wel even tussendoor kan’’, zegt zij. Ze deed er geen onderzoek naar, dus het is giswerk, benadrukt ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Zorgverzekering
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct