Niels Postma uit Joure ontwierp een manier om papier ook digitaal te laten communiceren. Zondag vertrekt de uitvinder naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Daar mag de Jouster in het kielzog van prins Constantijn van Oranje en staatssecretaris Mona Keizer van economische zaken de komende week zijn vondst proberen te vermarkten.

De technologiebeurs in de Amerikaanse gokstad is met 4400 exposanten een van de grootste ter wereld. Postma verwierf er zijn plek door de Business Challenge van de Kamer van Koophandel te winnen.

Smartphone

Hij bedacht een manier waarop een verpakking, poster of gebruiksaanwijzing informatie kan sturen naar je smartphone. ,,De techniek bestaat al’’, legt Postma uit.

De chip voor Near Field Communication (NFC) zit al jaren in je betaalpas, maar ook in routers en slimme speakers. ,,Wat ik bedacht heb, is een manier om die chip in papier te krijgen.’’

Kinderschoenen

Er doen nog vijftig startups uit Nederland mee. ,,Maar dat zijn bedrijven met al een miljoenen omzet’’, weet Postma. ,,Ik krijg een stand van 12 vierkante meter. Om eerlijk te zeggen overrompelde het mij wel een beetje.’’

Zijn eigen bedrijfje Tapp staat namelijk nog in de kinderschoenen. De ondernemer werkt ook nog deels in het Jouster familiebedrijf Flyer Print.

,,Ik werk dus in een drukkerij en zoals we allemaal wel weten neemt de betekenis van papier af. Maar we blijven wel posters en uitnodigingen drukken. Ik begon dus na te denken over hoe je dat papier nou verbinding kunt laten maken met smartphones.’’

Hij investeerde in machines om de digitale wereld te laten versmelten met die van papier. ,,Op deze techbeurs snapt iedereen hoe de technologie werkt, maar op een drukkersbeurs kijken ze daar natuurlijk weer heel anders tegen aan.’’ Postma wist zijn vondst al enkele malen te verkopen.

Hiphoplabel Top Notch

Hij drukte bijvoorbeeld een interactieve uitnodiging voor het hiphoplabel Top Notch. Voor DS Automobiles produceerde Postma een brochure met NFC-chip, waarmee je een proefrit kon boeken. ,,Ik begin klein, met oplages van 10.000 stuks, maar je weet natuurlijk niet waar dit eindigt.’’

De man uit Joure is niet de enige Fries in Las Vegas. Het Leeuwarder Hydraloop Systems ontwikkelde een filtersysteem voor het hergebruik van water uit je douche en wasmachine. Het eveneens Leeuwarder RelieVR zet een app en virtual reality in tegen pijnbestrijding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct