FOTO PAULUSMA REIZEN

Waarom 8 Friese touringcarchauffeurs naar Den Haag reizen voor een protest tegen de coronaregels

FOTO PAULUSMA REIZEN

Honderden touringcars protesteren in Den Haag tegen de coronaregels. Zeker acht Friese chauffeurs rijden mee in de protestcolonne.

,,Dit is djip tryst wat hjir bart’’, zegt Jan Paulusma van het 95 jaar oude touringcarbedrijf in Drachten. Zelf is hij op kantoor gebleven - het regent nog altijd telefoontjes met vragen over afgelaste reizen - maar zijn beide broers zijn elk met een bus afgereisd naar Den Haag.

Het protest van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer richt zich tegen de dubbele maten waarmee de overheid het coronavirus probeert te beheersen. De luchtvaart en het openbaar vervoer mogen wel weer massaal reizigers vervoeren, maar in touringcars geldt nog steeds maximaal twaalf mensen.

Bus met vleugels

„Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels’’, zegt voorzitter Theo Vegter van Koninklijk Nederlands Vervoer. ,,Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit. Dat gedraagt zich in een ov-bus of een vliegtuig niet anders dan in een touringcar.”

De busondernemingen willen financiële steun. Om de sector de crisis te laten overleven, zou een bedrag van 240 miljoen euro nodig zijn. Anders kunnen scholieren, ouderen, voetbalsupporters en anderen niet meer op reis, zegt Koninklijk Nederlands Vervoer.

Bij Paulusma staat het gros van de twintig touringcars noodgedwongen stil. De salarisverplichtingen zijn merendeels overgenomen door het rijk, de 48 personeelsleden vullen hun dagen met duimendraaien. ,,We bin in famyljebedriuw, al ús minsken bin yn fêste tsjinst. De measten al tweintich jier of langer.’’

'Tolve minsken per bus, dat is net te beteljen'

Paulusma vertelt dat ze recent voor NS treinreizigers vervoerden op het traject Groningen-Assen. Toen mochten hun touringcars plotseling wel vol, maar als het om een recreatief reisje naar Berlijn of Amsterdam gaat, is het toegestane maximum twaalf.

,,Je kinne sa niks’’, legt de ondernemer uit. ,,Der belle ús in man, dy woe snein te demonstrearjen. Mar tolve minsken per bus, dat is net te beteljen.’’ Uit pure armoede heeft Paulusma een klus aangenomen om werknemers tussen Dalen en Oosterwolde te vervoeren.

In de dubbeldekkers die ze daarvoor gebruiken, is ruimte voor negentig passagiers. Slechts een fractie van die stoelen mag in deze coronacrisis bezet worden. ,,It kin net út, mar dan ha we yn els gefal in pear fan ús minsken wer oan it wurk.’’

De branche zou al geholpen zijn als het maximum kan worden opgeschroefd naar dertig buspassagiers. Dat is nog steeds niet ruim, maar dan zijn de busondernemingen in ieder geval geholpen. ,,at er niks dien wurdt, dan hâldt it allegear foar ús op.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct