Vracht vaker met Poolse truck de grens over

Steeds meer vracht gaat via Oost-Europese trucks de grens over. Bij het internationale vrachtvervoer vanuit en naar Nederland is de rol van voertuigen met een kenteken uit Midden- en Oost-Europa de laatste jaren groter geworden, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 15 procent van alle goederen die in 2014 over de weg de Nederlandse grens passeerden, werd vervoerd in een vrachtauto uit landen als Polen, Litouwen en Bulgarije. In 2006 was dit nog 6 procent.

In vijf jaar tijd is de vracht die door Oost-Europese trucks wordt gereden, toegenomen van 20 miljoen tot 28 miljoen ton. Hun lading is meestal bestemd voor Duitsland en landen die ten zuidoosten van Duitsland liggen.

Poolse truckers

Het gaat voornamelijk om Poolse truckers. Van alles wat deze landen in 2014 over de weg van en naar Nederland vervoerden, nam Polen meer dan de helft voor zijn rekening.

Het totaal aan goederen dat de Nederlandse grens overgaat, is sinds 2010 nauwelijks gestegen. Het vervoerd gewicht schommelt al een aantal jaar rond de 180 miljoen ton. In 2014 ging het om 182 miljoen ton.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement