Bewerking van Shutterstock

Voormalig piramidebaas Sloot duikt op in schimmig faillissement

Bewerking van Shutterstock .

Tjalling Sloot verdiende in de jaren negentig stevig aan twee piramidespelen. Daarna ging hij ten onder met een ondernemerssociëteit. Nu duikt zijn naam op in een schimmig bankroet.

Curator Ineke Grijpma kreeg vorig jaar op Sinterklaasdag een opmerkelijk faillissement van de rechtbank in Leeuwarden toegeschoven. Peak Energy, dat handelt onder de naam SIAN Projectbegeleiding, laat zeker negen schuldeisers met onbetaalde rekeningen zitten. De schuld is niet eens zo hoog, ruim 113.000 euro.

Wat Grijpma intrigeert, is dat de bv een kleine maand voor de faillissementsuitspraak was verkocht. Burgumer Wijbe Hoekstra mocht zich voor 2500 euro de nieuwe eigenaar noemen. De complete administratie bleek nog bij de verkoper te liggen, Tjalling Sloot. Diens naam zegt Grijpma niks, maar haar argwaan is gewekt.

Katvanger

,,Het is heel goed mogelijk dat de heer Hoekstra een zogenaamde katvanger is’’, zo schrijft ze in haar faillissementsverslag. ,,Ik kreeg Sloot eerst maar steeds niet te pakken’’, vertelt de curator. ,,Maar na de publicatie van dat verslag belde hij ineens wel terug. Hij was nogal ‘pissed off’ en kwam met een heel zielig verhaal over een dossier dat helemaal mis was gegaan.’’

Tjalling Sloot is vaker in deze krant opgedoken. De uit Franeker afkomstige oud-marinier speelde in de jaren negentig een belangrijke rol in twee piramidespelen. Zo was hij in 1995 de succesvolste deelnemer en manager van het geheime Duitse piramidespel Tramp.

Wat is ook alweer een piramidespel?

Deelnemers aan een piramidespel leggen geld in en krijgen de opdracht om nieuwe spelers te werven. De inleg van die nieuwkomers wordt uitbetaald aan bestaande leden. Volgens de toenmalige FIOD waren er in 1997 zo’n zestig piramidespelen actief in Nederland, met namen als Coin Liberté, Orpiton, Illuminatie. Ze waren goed voor een gezamenlijke jaaromzet van 400 miljoen gulden (ruim 181 miljoen euro). In Friesland waren Tramp, Top en Pecunia actief. Het Meld- en Informatiepunt Piramidespelen in Harlingen had destijds 686 gedupeerden in de kaartenbakken.

De spelers van dit geldspel kwamen destijds bijeen in het Postiljon Hotel in Heerenveen. Daar werd per week tussen de 200.000 en 600.000 Duitse markt omgezet. Sloot verdiende er heel redelijk aan: 150.000 gulden (68.000 euro). Hij rook echter meer kansen. Begin 1996 beschuldigde Sloot de Duitse organisatoren van belastingontduiking en begon hij voor zichzelf.

Pecunia

Vanuit Joure zette de ondernemer een eigen piramidespel op: Pecunia. Opvallend veel Harlingers gingen met hem mee. Het filiaal van ABN Amro in de Friese havenstad bleek talloze leningen te hebben verstrekt aan mensen die via Pecunia rijk hoopten te worden. Toen het kaartenhuis in 1997 instortte, bleken zo’n tweehonderd Harlingers er voor in totaal 1 miljoen gulden bij in te zijn geschoten.

Sloot gaf toe dat zijn piramidespel niet goed was uitgepakt. ,,Ik wilde niet weer een bedrijf runnen waarbij mensen aan mensen verdienen’’, vertelde hij in 1998 aan de Leeuwarder Courant . ,,Maar ik kan iedereen recht in de ogen kijken.’’ Omdat er brood op de plank moest komen, stapte Sloot in een nieuwe onderneming.

Samen met stadgenoot Nol Roelevink zette hij de Socrates Lifestyle Sociëteit (SLS) op, een soort vereniging voor ondernemers. Voor bijna 4000 gulden per cursus werden ze getraind in financiële planning en vermogensbeheer, maar de soosleden gingen ook gezamenlijk parachutespringen, golfen, paardrijden of ballonvaren. Ook SLS ging op de fles.

Pastiel

Vanuit de Haarlemmermeer startte Sloot in 2017 SIAN (Solar & Isolatie Advies Nederland) op, een bedrijf dat zonnepanelen en andere energiebepalende maatregelen regelt. In Friesland werkte hij samen met sociale werkvoorziening Pastiel, tot dat het eind 2019 mis ging.

,,Ik heb mijn hele ziel en zaligheid gegeven om de duurzaamheid in Friesland aan de man te brengen’’, zegt Sloot daarover. ,,Met hele goede resultaten, maar ik geloof dat ik de partij ben die er het slechtst van af is gekomen.’’ Op het faillissementsverslag van curator Grijpma wil hij niet reageren. Over zijn verleden als piramidebaas zegt Sloot: ,,Dat zijn dingen van twintig jaar terug, ik begrijp niet waarom die oude koeien nu weer uit de sloot moeten worden gehaald.’’

home
net-binnen
menu