‘Ik wil graag 80 jaar worden”, verklaarde Tom Mulder in juni 2002 in een interview met deze krant, toen hij afscheid nam als algemeen directeur van wasserijbedrijf Rentex Floron in Bolsward. Het heeft niet zo mogen zijn. Mulder overleed afgelopen vrijdag op 73-jarige leeftijd.

Mulder droeg destijds op 55-jarige leeftijd het stokje over na een fors investeringsprogramma in het Bolswarder wasserijbedrijf. Hij wilde na een reeks tropenjaren meer tijd voor gezin, familie en vrienden en voor zijn hobby’s als zeilen, reizen en lezen. ,,Directeur zijn in deze bedrijfstak ben je 24 uur per dag”, zei hij. ,,Het kost veel inzet om boven de rode streep te blijven. In de gezondheidszorg staan de budgetten onder druk. Er wordt heel kritisch gekeken naar de toeleveranciers.”

Een andere reden voor het vertrek was dat Mulder zichzelf niet meer de juiste man op de juiste plek vond. ,,Het bedrijf heeft behoefte aan rust. Ik ben meer een ondernemer die wil groeien en uitdagingen nodig heeft.”

En groeien deed Rentex onder zijn leiding. Toen Mulder in 1970 begon als ‘wasbaas’, zoals hij zijn werk gekscherend omschreef, telde het bedrijf enkele tientallen medewerkers. Bij zijn afscheid waren het er ruim vierhonderd.

Hij ging buitenlandse avonturen aan en zorgde voor een verbreding van het bedrijf naar nieuwe sectoren zoals horeca en zogeheten cleanrooms (Micronclean). Het leverde Rentex Floron in 1996 de titel Friese Onderneming van het Jaar op.

Burgemeesterszoon Mulder – zijn vader Johan was van 1966 tot 1984 burgervader van Bolsward – had echter moeite met de nieuwe levensfase. Hij zocht rust, maar bleef onrustig. Hij miste het personeel en de dagelijkse hectiek van het ondernemen en kon zich maar moeilijk overgeven aan zijn nieuwe vrijheid.

Het familiebedrijf, opgericht in 1913, was zijn passie, zijn alles. Vrijwel dagelijks was hij op de zaak voor een praatje over het wel en wee van bedrijf en medewerkers. Mulder was zo trots als een pauw toen in 2013 bij het honderdjarig bestaan van het bedrijf zijn zoon Titus als algemeen directeur werd benoemd. Na een interimperiode van tien jaar stond er weer een Mulder aan het roer.

Mulder heeft zijn hele leven in Bolsward gewoond en de stad lag hem zeer na aan het hart. Meerdere malen kon hij de wasserij voor veel geld aan een derde partij verkopen, maar die aanbiedingen wees hij vriendelijk van de hand. Voor de werkgelegenheid van Bolsward zou dat niet goed zijn, zo vreesde hij. Mulder was bovendien een van de drijvende krachten achter Bolsward aan Zet, een stichting die nieuwe activiteiten ontplooide na het vertrek van de zuivelschool in 1996.

De laatste jaren waren niet makkelijk. Mulder werd circa vijf jaar geleden getroffen door meerdere hersenbloedingen. Sindsdien was hij niet meer de oude. Hij overleed vrijdag in het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. In kleren die door zijn Rentex waren gewassen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct