Greeninclusive uit Drachten laat uit eigen geteelde vezelhennep kratjes en containers maken. Nu gebeurt dat nog in het buitenland, volgend jaar moet er een fabriek in Friesland in bedrijf zijn.

,,Ruik eens”, zegt Marthijs Roorda (34) als hij de klepjes van een net geleverde zwarte container openslaat in zijn kantoor in Drachten. Heel in de verte is nog een ietwat zacht zoete geur te ruiken. Maar verder is de container van niets te onderscheiden van die van kunststof. Hij is even sterk, even licht en niet duurder. Hij bestaat uit hennep en gerecycled kunststof.

Roorda staat samen met zijn broer Hendrik (36) aan het roer van Greeninclusive, een jong bedrijf in Drachten dat zich toelegt op de productie van hennepvezel. Vorig jaar werd de eerste partij geoogst van een 30 hectare groot veld van een voormalig agrarisch bedrijf in Ureterp.

De vezels worden verwerkt tot korrels. Die worden vervolgens gemengd met gerecyclede kunststofkorrels bij HempFlax in Oude Pekela. Van deze mix worden kratten en containers gemaakt. Dat gebeurt nu nog in het buitenland, maar volgend jaar moet er een fabriek in Friesland staan.

Regionale economie

Dat vergt een investering van 3 miljoen euro. ,,Het geld vloeit nu weg naar het buitenland. Als we hier produceren, is dat niet alleen goed voor het klimaat”, zegt Roorda, ,,we versterken ook de regionale economie en werkgelegenheid.” Over drie jaar moeten er bij Greeninclusive 25 mensen aan het werk zijn. Het bedrijf is in gesprek met de provincie Fryslân en LTO-Noord om samen op te trekken. ,,We zijn al benaderd door veehouders die een deel van hun perceel willen inrichten voor hennepteelt.” Greeninclusive wil groeien en op den duur op 500 hectare land hennep oogsten.

Hennepvezel is een duurzaam gewas, maar als zodanig nog vrij onbekend. Het wordt wel de ‘natuurlijke duizendpoot’ genoemd. Het voordeel van hennep is dat er voor de teelt geen kunstmest nodig is en weinig water. Het verrijkt de bodem en groeit snel. Een ander voordeel van hennep is dat het CO2 opslaat. Eén hectare vezelhennep slaat drie keer zoveel CO2 op als een hectare bos.

Alleen maar voordelen dus, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw raakte het door de opkomst van plastic in de vergetelheid. ,,Het werd toen weggedrukt uit de markt”, licht Roorda toe. De opkomst van wiet deed het imago van hennep vervolgens weinig goed.

CO2-certificaten

Roorda werkte jaren in de afvalbranche. Hij zag potentie in hennepvezel als duurzaam alternatief voor kunststof, dat immers van de eindige fossiele grondstof olie wordt gemaakt. ,,Hennep past prima in de circulaire economie, waarbij we de uitstoot van CO2 substantieel moeten verminderen en waarbij hergebruik van grondstoffen centraal staat”, aldus Roorda.

Behalve de teelt en bewerking van hennep, wil het bedrijf zich ook toeleggen op de vermarkting van CO2-certificaten. Hennep is niet alleen een duurzaam alternatief voor plastic en kunststof, maar producten waarin hennep is verwerkt, slaan langdurig CO2 op. Het bedrijf stak 1 miljoen euro in onderzoek naar toepassingsmogelijkheden, exacte milieuvoordelen en in de inrichting van bewerkingsprocessen om via hennep CO2 te onttrekken aan de atmosfeer. Op deze processen en de monitoring daarvan heeft de onderneming patent aangevraagd.

Momenteel kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot niet compenseren door de aankoop van CO2-certificaten. Dat zou wel moeten, vindt Roorda. ,,We zijn hierover in gesprek met Economische Zaken. Als een bedrijf nu 10.000 ton CO2 uitstoot en hij koopt een certificaat van 10.000 ton, mag dat nu niet worden verrekend met elkaar.”

Roorda is er ,,honderd procent” van overtuigd dat er een markt is voor hennepproducten. ,,Het gaat erom welke afweging bijvoorbeeld een gemeente maakt: ,,Kopen we huisvuil- of groencontainers die van oliehoudend vervuilend materiaal zijn gemaakt? Of een die voor 30 procent uit hennep bestaat en voor de rest uit hergebruikte kunststof. Waar sta je voor?”

Zo hebben de gemeenten Apeldoorn en Epe kleine afvalbakjes aan hun burgers verstrekt, gemaakt van vezelhennep. Roorda: ,,Hiermee voorkomen ze niet alleen het gebruik van nieuwe plastics, maar onttrekken ze ook veel CO2 aan de atmosfeer. Als de bakjes ooit worden afgedankt kunnen wij ze vrij eenvoudig weer hergebruiken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Duurzaam ondernemen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct