Vermogens Flevoland hardst getroffen

Huishoudens in Flevoland hebben hun reserves door de economische crisis het meest zien teruglopen. Vooral de daling van de huizenprijzen hakte erin. Ongeveer de helft van de huishoudens in de provincie heeft niet de aanbevolen minimale buffer om tegenvallers op te vangen van 3300 euro, zo constateert ING vrijdag in een rapport over regionale vermogensverschillen.

Het gemiddelde vermogen van Nederlandse huishoudens is tussen 2008 en 2014 meer dan gehalveerd van 47.000 tot 19.000 euro. Naast de daling van de huizenprijzen kwam dat ook door de toegenomen werkloosheid en een afname van spaargeld en beleggingen.

Het vermogen van Zeeuwen, de provincie met de hoogste vermogens, is gemiddeld vier keer zo hoog als dat van Flevolanders. Ook Brabanders en Drentenaren staan er relatief goed voor. Na Flevoland zijn Zuid-Holland en Groningen de armste provincies.

Sinds 2014 gaat het weer voorzichtig de goede kant op met de vermogens. Vooral Noord-Hollanders en Utrechters profiteren van het herstel, omdat daar de huizenprijzen het meest zijn gestegen. In Amsterdam en Utrecht is het sinds de crisis verloren vermogen gemiddeld al weer helemaal ingelopen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement