Verliezen Europese beurzen lopen op

De Europese aandelenbeurzen zakten woensdag aan het begin van de middaghandel verder in het rood. Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop, waarbij financiële fondsen opnieuw rake klappen kregen.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 13.00 uur 2,3 procent in de min op 420,49 punten. De MidKap zakte 2,6 procent naar 576,87 punten. In Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot ruim 2 procent. De FTSE in Londen ging 1,4 procent omlaag.

Ahold (plus 0,4 procent) was de enige winnaar onder de 25 hoofdfondsen in de AEX. Verzekeraar Aegon, die dinsdag al ruim 8 procent aan beurswaarde zag verdampen, stond met een min van 4,3 procent opnieuw onderaan. In de financiële sector leverden ABN AMRO, NN en ING daarnaast tussen 2 en 3 procent in.

Druk

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. In Frankfurt werden Commerzbank en Deutsche Bank 4 tot 7 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland bijna 5 procent. In Madrid leverde Caixabank 1,2 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd.

De verliezen bleven echter duidelijk niet beperkt tot de financiële sector. Zo gingen op Ahold na alle AEX-fondsen minstens ruim 1 procent onderuit. Randstad spande met Aegon de kroon. De uitzender werd bijna 5 procent minder waard. ASML leverde ruim 3 procent in, ArcelorMittal gaf 4 procent prijs.

Run

De vlucht uit aandelen werd weerspiegeld in de aanhoudende run op veilig geachte staatsobligaties. Daarbij zakte het rendement op tienjarige Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in de historie kortstondig tot onder 0 procent. De vergelijkbare Duitse rente bedraagt nu min 0,2 procent.

Het Britse pond herstelde enigszins van de diepe val van eerder op de dag. Met 1,2980 dollar schommelde de Britse munt echter nog altijd rond het laagste niveau van de afgelopen decennia. De euro werd voor 1,1065 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De olieprijs ging verder omlaag, na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper bij 45,97 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 1,6 procent naar 47,21 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement