Verliezen Europese beurzen lopen op

De belangrijkste Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag verder in het rood. Daarmee lijkt de reeks van vier handelsdagen met winst ten einde te komen. Veel richtinggevend nieuws was niet voorhanden voor beleggers en Wall Street blijft maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam stond rond 15.45 uur 0,8 procent lager op 435,30 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 609,89 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden vlak tot 0,7 procent in de min.

Vopak was bij de hoofdfondsen de grootste daler met een min van 2,9 procent. Andere grote dalers waren Unibail-Rodamco, ABN AMRO, Aegon, Aalberts, NN Group, en Randstad. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal (plus 2,9 procent). Credit Suisse heeft het staalconcern op zijn 'Europe top pick' lijst gezet. Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een koersstijging van 1,6 procent.

Philips

Philips noteerde 0,6 procent lager. Het technologieconcern zou een nieuwe poging doen om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

De MidKap werd aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro die 4,1 procent in waarde steeg. De rij bij de middelgrote fondsen werd gesloten door navigatiedienstverlener TomTom en financieel intermediar Intertrust met minnen tot 3,6 procent.

Olie

BinckBank leverde bij de kleinere fondsen op het Damrak 2,2 procent in. De onlinebroker heeft een boete van 750.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vanwege onduidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

In Italië ging Banca Monte dei Paschi di Siena met 8,4 procent onderuit. De Europese Centrale Bank (ECB) had Monte Paschi gevraagd een plan op te stellen voor zijn last van slechte leningen. Een teken dat Italiaanse banken moeite hebben hun financiën op orde te krijgen. Banca Popolare verloor 1 procent.

De olieprijzen stonden in de min. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 48,96 dollar per vat. Brent verloor 0,1 procent tot 50,32 dollar. De euro noteerde 1,1141 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement