Verlies Europese beurzen loopt op

De Europese beurzen stonden dinsdag op verlies. De verliezen liepen daarbij in de middaghandel flink op, na de bijna vlakke standen van rond het middaguur.

In Amsterdam noteerde de AEX na de opening van de beurzen op Wall Street 0,8 procent lager op 451,75 punten. De MidKap stond 0,2 procent lager op 643,23 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,5 tot 0,8 procent.

ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 2,5 procent. Verder boekte alleen maritiem oliedienstverlener SBM Offshore winst, van circa 1 procent. Shell noteerde vlak. Onderaan de lijst stonden Vopak, Aegon, Galapagos, ING en ABN AMRO met minnen van bijna 2 procent.

Midkap

Unilever (min 1,1 procent) stond ook in de belangstelling na de overname van de Zweedse luchtzuiveraar Blueair. Er werd geen overnamesom gemeld. Blueair draaide in 2015 een omzet van 106 miljoen dollar.

In de MidKap boog TKH Group een eerder verlies om in een winst van 0,5 procent. Het technologiebedrijf kondigde aan dat de omzet in het tweede kwartaal is gedaald, net als het bedrijfsresultaat. TKH had vooral last van een dalende omzet bij de divisie Industrial Solutions, door een lagere orderinstroom vanwege terughoudendheid voor grote investeringen in China.

Engeland

In Londen ging mijnbouwconcern BHP Billiton 2 procent vooruit. BHP heeft in het afgelopen boekjaar de onderliggende winst zeer sterk zien dalen vanwege de lage grondstoffenprijzen. Wel viel de winst hoger uit dan analisten hadden gedacht. Branchegenoten Rio Tinto en Anglo American wonnen 1,5 en 2,5 procent.

In Frankfurt ging de aandacht uit naar de producent van industriële gassen Linde, die fusiegesprekken zou voeren met de Amerikaanse branchegenoot Praxair. Door een samengaan zou 's werelds grootste leverancier van industriële gassen ontstaan. Het aandeel Linde klom 9 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 45,90 dollar per vat. Brent werd 0,1 procent duurder bij 48,40 dollar per vat. De euro werd voor 1,1265 dollar verhandeld, tegen 1,1197 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement