Verkoopmanager Qendrim Rashica van Friesland Autovoordeel ziet de verkoop van cabrio’s wel goed lopen: ,,Mensen willen wel fun.”

Verkoop occasions gedaald, maar ergste is voorbij: 'We houden de moed erin. Je ziet dat klanten nu echt gericht naar een auto komen kijken'

Verkoopmanager Qendrim Rashica van Friesland Autovoordeel ziet de verkoop van cabrio’s wel goed lopen: ,,Mensen willen wel fun.” FOTO NIELS DE VRIES

De verkoop van tweedehandsauto’s was in april ruim een kwart minder dan in april vorig jaar. Ook in Friesland nam het aantal verkopen bij veel autohandelaren af. Toch zijn er ook lichtpuntjes.

Cabrio’s en sportauto’s worden wel verkocht. ,,Mensen gaan niet op vakantie naar het buitenland, maar willen wel fun”, vertelt Qendrim Rashica van Friesland Autovoordeel in Joure. ,,Dus op die aankopen wordt niet echt bezuinigd.” Dat neemt niet weg dat de verkoop van tweedehandsauto’s ook bij het Jouster bedrijf (vijf werknemers) sinds de coronacrisis met bijna de helft afnam. ,,Normaal verkopen we zo’n vijftien auto’s per week, nu zijn dat er zeven à acht. Mensen zijn voorzichtig met geld uitgeven.”

Landelijk nam het aantal verkopen van occasions vorige maand met 26,3 procent af in vergelijking met april 2019, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag. Tot en met april dit jaar kochten consumenten 395.127 gebruikte personen-auto’s. In april vorig jaar waren dat er nog 423.919. Toch heeft Rashica goede hoop. ,,We houden de moed erin. Je ziet dat klanten nu echt gericht naar een auto komen kijken.”

Slechtste verkoopperiode ooit

Hendrik de Boer van Autobedrijf Kaatsland in Sneek (10 werknemers) spreekt van de slechtste verkoopperiode ooit. Er werden de afgelopen maanden 60 procent minder gebruikte auto’s verkocht. ,,We verkopen normaal veel aan het buitenland, maar die handel ligt nu stil.”

Toch merkt hij dat er juist nu mensen zijn die een goedkope auto kopen, omdat ze het openbaar vervoer willen vermijden. ,,Ze durven of willen niet met de trein en voor een paar centen meer schaffen ze een auto aan. Niet alleen ouderen, ook jongeren.” De Boer richt eveneens de blik naar voren. ,,Deze week trekt de verkoop alweer iets aan. Als Nederland verder van het slot gaat, hoop ik dat dat zich doorzet.”

‘Ik had erger verwacht’

Bij Vakgarage Anne Knol in Scharnegoutum daalde de verkoop met 30 procent. ,,Maar ik had het erger verwacht”, zegt eigenaar Jan Knol. De verkoop maakt maar een kwart deel uit van zijn bedrijf; de reparaties en het onderhoud in de garage gaan wel gewoon door.

Een bedrijf dat weinig merkt van de coronacrisis is proefritaanhuis.nl. Eigenaar Johan Tuinstra runt drie bedrijven in Franeker, Sneek en Harlingen en zag zijn omzet gelijk blijven. Hij verkocht de afgelopen weken evenveel auto’s als in dezelfde periode vorig jaar. Wel nam het bedrijfsresultaat licht af met 5 tot 10 procent. ,,Maar dat is marginaal.” Hoe hem dat lukte? ,,Door onze extra service”, verduidelijkt Tuinstra.

‘Je rijdt naar Limburg?’

Bij proefritaanhuis worden online occasions aangeboden van maximaal vijf jaar oud met weinig kilometers op de teller. Zoals de naam al zegt wordt elke auto naar een potentiële klant gereden voor een proefrit. Overal in Nederland. ,,Collega’s verklaarden ons eerst voor gek”, aldus Tuinstra. ,,Je rijdt naar Limburg? En als de klant de auto niet koopt? Maar in acht van de tien gevallen gaat de verkoop door.”

Tuinstra levert de auto standaard af met zes maanden garantie, een nieuwe apk en een grote beurt. Het legt hem geen windeieren. ,,Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik heb dagelijks acht chauffeurs op de weg. En ik ben volop aan het bijkopen.” Tuinstra zit in de Raad van Dealers van Autoscout24 en volgens hem is 80 procent van de autodealers positief over de toekomst. ,,Je bedrijf valt niet om als je twee à drie maanden 20-30 procent omzet mist.” Hij zegt dat andere autodealers hem benaderd hebben om het concept van proefritaanhuis over te nemen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct