'Veel werknemers willen op kantoor werken door thuissituatie'

'Veel werknemers willen op kantoor werken door thuissituatie' ANP

Veel werknemers vragen vaker aan hun werkgever om op kantoor te mogen werken vanwege de thuissituatie. Dat constateren werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Dit is goed te begrijpen, maar moeten we niet doen", aldus VNO-NCW. Die organisatie geeft aan na de persconferentie van woensdagmiddag opnieuw te hebben opgeroepen tot thuiswerken.

De organisaties reageren hiermee op de oproep die de Tweede Kamer doet om werkgevers die personeel niet thuis laten werken harder aan te pakken. VNO-NCW zegt het beeld te hebben dat het bedrijfsleven goed gehoor geeft aan de herhaalde oproep om waar het kan thuis te werken. Ook merken de organisaties niet dat werkgevers hun personeel vaker verzoeken om naar kantoor te komen.

Volgens de werkgeversorganisaties is het van belang om te realiseren dat iets meer dan de helft van de beroepsbevolking niet thuis kan werken en nu ook vaker de auto pakt in plaats van het openbaar vervoer. De Kamer maakte zich boos om de hoeveelheid verkeer op de weg en het aantal auto's bij kantoren. Bijna een derde van de werkenden kan vanuit huis werken en 16 procent van de werkenden kan een deel van het werk vanuit huis doen, zegt VNO-NCW op basis van cijfers van onderzoeksinstituut TNO.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil dat de Inspectie SZW vaker en harder optreedt tegen werkgevers die wel vragen dat werknemers naar kantoor komen. VNO-NCW zegt dat de inspectie al de bevoegdheid heeft om na te gaan of werkgevers personeel goed beschermen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie