Veel orders Airbus en Boeing in Farnborough

Airbus en Boeing hebben flink zaken gedaan op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough. Maar de vliegtuigbouwers sleepten niet zoveel aan orders binnen als vorig jaar op de luchtvaartshow van Parijs, de tegenhanger van het tweejaarlijkse evenement.

In Farborough is momenteel de crème de la crème van de luchtvaartwereld aanwezig. Tussen het vertier door worden veel deals gesloten. Bij Airbus is in totaal voor 35 miljard dollar aan bestellingen en toezeggingen binnengehaald. Concurrent Boeing sloot contracten voor een kleine 27 miljard dollar. Dat is een stuk minder dan vorig jaar in Parijs, toen de teller voor beide bedrijven tezamen ruim boven de 100 miljard dollar uitkwam.

Een groot verschil met de show in Frankrijk is dat Airbus en Boeing dit keer geen nieuwe toestellen hebben gepresenteerd. Ook de economische onzekerheid heeft er mogelijk aan bijgedragen dat er minder orders zijn geplaatst.

Orders

Bij Airbus hebben maatschappijen alles bij elkaar 197 nieuwe toestellen besteld, voornamelijke kleinere modellen als de A321neo. Voor nog eens 82 vliegtuigen van Airbus zijn toezeggingen gedaan, waaruit naar verwachting later nog definitieve contracten volgen.

Bij Boeing hadden de deals in totaal betrekking op 182 kisten. Het Amerikaanse concern merkt daarbij op dat het ook meerdere onderhoudsdeals is overeengekomen. Daarbij heeft het Britse ministerie van Defensie vijftig Apache-helikopters besteld bij Boeing. Met die order is ook nog ruim 2 miljard dollar gemoeid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement