Veel meer huizen verkocht in Friesland

De huizenmarkt in Friesland trekt sterk aan. In het eerste kwartaal van 2016 werden fors meer bestaande woningen verkocht dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag bekend maakte.

Meer huizen verkocht

In de eerste drie maanden van het jaar wisselden in Friesland 1464 huizen van eigenaar. Een stijging van 29,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen in dat kwartaal 1130 woningen werden verkocht.

Over een jaar gezien is de stijging fors. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2015 blijft de verkoop achter. In Friesland daalde het aantal verkopen met 21,9 procent. Dit is overigens een terugkerend patroon, in de eerste maanden van het jaar worden over het algemeen minder woningen verkocht. Voor makelaars is er daarom zelfs reden tot juichen. Andere jaren was deze seizoensdip namelijk veel sterker. In 2015 zakte de woningverkoop bijvoorbeeld nog in met 37,7 procent.

Voor hogere prijzen

Tegelijk met de stijgende huizenverkoop, stijgen ook de prijzen. Die zijn nog niet op het niveau van voor de crisis maar gaan wel duidelijk omhoog. Vergeleken met een jaar eerder zijn verkochte huizen in mei gemiddeld 3,1 procent duurder. Landelijk gezien stijgen de prijzen harder met gemiddeld 4,3 procent verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs in mei 2015 en mei 2016.

Huizenkopers betaalden in Friesland gemiddeld 182.152 euro voor een woning.

Op de noordelijke woningmarkt is Friesland koploper. In Groningen steeg het aantal verkochte woningen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder met 23,7 procent. In Drenthe steeg de verkoop met 19,4 procent. De prijzen stijgen er ook minder hard, respectievelijk met 2,7 en 0,3 procent.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement