Vat Brentolie stijgt boven de 70 dollar

Vat Brentolie stijgt boven de 70 dollar ANP

Een vat Brentolie is maandag voor het eerst sinds mei 2019 door de grens van 70 dollar gegaan. Een vat ruwe olie uit de Noordzee steeg met 2,11 procent en staat nu op 70,89 dollar. De prijsstijging volgt na een droneaanval van zondag op Saoedische olie-installaties. Ook speelt optimisme over de economie een rol.

Vorige maand werd de grens van 60 dollar per vat overschreden, voor de eerste keer sinds het begin van de coronapandemie.

Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis vorig jaar werd er veel minder olie gebruikt omdat er bijvoorbeeld amper werd gevlogen en mensen veel minder de auto pakten vanwege het thuiswerken. Dat zorgde voor groot overaanbod, met als gevolg dat de olieprijs hard daalde en zelfs even negatief werd. Daarbij legden handelaren geld toe bij de verkoop van olie om er maar vanaf te komen.

Verschillende marktkenners hebben nu hun verwachtingen voor de olieprijzen in de komende maanden naar boven bijgesteld, ook omdat zij denken dat de vraag naar olie sterker zal gaan aantrekken door het herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis en de vaccinaties tegen de virusuitbraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie