Melkveebedrijf Boonstra Agro in Reduzum wil de circa 475 melkkoeien inruilen voor 2840 melkgeiten.

Dat blijkt uit een publicatie van de gemeente Leeuwarden. Boonstra Agro heeft zich bij de gemeente aangemeld voor een beoordeling of de omschakeling gepaard moet gaan met een milieueffectrapportage (MER). Burgemeester en wethouders concluderen dat een MER achterwege kan blijven omdat er geen belangrijke gevolgen voor het milieu te verwachten zijn. Een vereiste is wel dat in de stallen luchtwassers geplaatst worden.

Gemiddeld bedrijf heeft duizend geiten

In de melding wordt gerept over een bedrijf met 2840 geiten: 2340 melkgeiten en 500 opfokgeiten. Het gemiddelde melkgeitenbedrijf in Nederland telt zo’n duizend dieren. Extreem groot is het beoogde bedrijf echter niet. Elders in Nederland zijn ook bedrijven met zo’n vijfduizend melkgeiten.

Topkoeien

Boonstra Agro in Reduzum is een van grootste en meest productieve melkveebedrijven van Friesland. Veeteelt portretteerde het topmelkveebedrijf in oktober 2013. Er waren 420 koeien en de gemiddelde melkproductie lag toen al op 11.000 kilo melk. ,,Gezonde koeien, goede rantsoenen en een zandbed zijn de sleutelwoorden van het succes van de broers Wiebe en Hendrik Boonstra”, concludeerde het blad destijds.

Boonstra Agro wil in dit stadium nog niet reageren. ,,Omdat der noch in hiel soad ûnwis is.”

Rendement geiten veel beter

De afgelopen jaren boeren melkgeitenbedrijven financieel gezien beduidend beter dan bedrijven met melkkoeien. Zo kwam volgens Wageningen Economic Research het gemiddelde inkomen op een melkkoeienbedrijf vorig jaar uit op 43.000 euro. Met melkgeiten werd gemiddeld 134.000 euro verdiend. Vooral de komst van het Chinees-Nederlandse Ausnutria in onder meer Heerenveen en Leeuwarden heeft de markt van geitenzuivel een impuls gegeven. Het bedrijf heeft in China een sterke positie met kindervoeding op basis van geitenmelk.

Friesland kent geen bouwstop

Door deze positieve marktontwikkelingen groeit het aantal initiatieven om met melkgeiten te beginnen vooral in Friesland. Recent maakte deze krant melding van de plannen van de familie Blanken in Rinsumageast (voorheen nertsen) en Cees Brouwer in Boijl om met melkgeiten te beginnen. In meerdere andere provincies geldt nog altijd een bouwstop voor de geitenhouderij vanwege onderzoeken die een mogelijke relatie leggen tussen geiten en een verhoogde kans op longontsteking. Een meerderheid in de Friese politiek vindt die bewijslast veel te summier voor een bouwstop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Agrarisch / Landbouw
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct