VW-topman: compensatie ligt anders in Europa

Europese bezitters van Volkswagens met sjoemelsoftware hoeven niet te rekenen op dezelfde compensatie die de fabrikant in de Verenigde Staten hanteert. Dat benadrukte topman Matthias Müller in een interview in de Duitse krant Die Welt am Sonntag.

Müller herhaalde dat de juridische situatie in Europa niet vergelijkbaar is. Doordat in de VS strengere normen gelden is het daar duurder om auto's achteraf met een reparatie alsnog binnen de normen te krijgen. ,,Daarnaast is deelname aan een terugroepactie in de VS vrijwillig in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Duitsland."

Bovendien kan Volkswagen het niet betalen om de dure Amerikaanse regeling ook in Europa te hanteren, zei Müller. ,,Volkswagen is een gezond bedrijf, maar je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat zo'n vergoeding ook voor Volkswagen te hoog zou zijn."

Massaclaims

Müller zegt dit verhaal ook te hebben verteld aan eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska. Die drong er meermaals op aan om Europese Volkswagenbezitters dezelfde vergoeding te bieden als Amerikaanse. In Europa lopen verschillende massaclaims van autobezitters tegen het bedrijf.

In de VS is Volkswagen vorige week na lang onderhandelen een schikking van zo'n 15 miljard dollar overeengekomen met justitie over de ongeveer 482.000 Amerikaanse sjoemeldiesels. Eigenaren kunnen daar kiezen om hun auto door Volkswagen te laten terugkopen of repareren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement