Het kabinet gaat te slaafs mee in het besluit van de Raad van de State over het stikstofbeleid. Allerhande maatregelen die Den Haag nu wil nemen om de vergunningverlening vlot te trekken, kunnen achterwege blijven.

Dat zegt de in Ternaard geboren en getogen lobbyist van VNO-NCW en MKB Nederland, Willem Henk Streekstra. Hij baseert zijn stelling op onderzoeken van diverse deskundigen, onder wie Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht in Utrecht, en de Amsterdamse juriste Marieke Kaajan.

De Raad van State bepaalde op 29 mei dat het Nederlandse stikstofbeleid te vrijblijvend is. De bestuursrechter oordeelde verder dat ook projecten met een zeer geringe stikstofuitstoot significant zijn en daarmee vergunningplichtig.

Volgens Streekstra is deze interpretatie van de Raad van State veel te streng. ,,Immers, niet alles kan significant zijn. Die omschrijving heeft alleen betrekking op de echt grote projecten.”

Deskundigen hekelen overheidsbeleid

De door VNO-NCW gevraagde deskundigen hekelen verder het overheidsbeleid. Den Haag koppelt de vergunningverlening aan de maatregelen die stikstofruimte moeten creëren, zoals een maximale snelheid van 100 kilometer per uur. ,,Ook dat is niet in lijn met Europese regelgeving”, zegt Streekstra. ,,Het kan niet zo zijn dat projecten met een geringe stikstofuitstoot hierdoor gedupeerd worden. Te meer omdat de Nederlandse economie al jarenlang een afname laat zien van de stikstofuitstoot.”

Het kabinet zou het vonnis van de Raad van State kunnen negeren door vergunningen te blijven verlenen. Streekstra: ,,Laat het maar voorkomen voor het Europese Hof. Wij zijn ervan overtuigd dat we de Europese rechters aan onze kant hebben.”

Ook gesprekken met ambtenaren van de Europese Commissie sterken de VNO-NCW-lobbyist in zijn overtuiging. ,,Die zeggen allemaal: zoals jullie in Nederland die stikstofcrisis proberen op te oplossen, is echt niet nodig.”

‘Als Nederland niet oppast, gaat dit gevolgen hebben voor de hele economie’

Streekstra benadrukt dat niet alleen de (wegen)bouw en de veehouderij met de stikstofcrisis kampen. ,,Als Nederland niet oppast, gaat dit gevolgen hebben voor de hele economie. Bedrijven die niet kunnen uitbreiden, wijken mogelijk deels of geheel uit naar het buitenland. Daarnaast is de kans groot dat bedrijven die zich hier willen vestigen, hun plannen nu annuleren.”

Volgens VNO-NCW dreigt Nederland op deze manier ongeveer 5,5 miljard euro aan investeringen mis te lopen. De werkgeversorganisatie baseert zich daarbij op reacties van leden. ,,Maar waarschijnlijk lopen we nog veel meer geld mis, want we horen lang niet alles’, verklaart Streekstra.

De voormalig Ternaarder benadrukt dat een groot deel van deze investeringen bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland. ,,Nieuwe fabrieken, nieuwe bedrijfshallen zijn altijd schoner en energiezuiniger dan de oude panden.”

De werkgeversorganisatie werkt al aan een schadeclaim van circa 750 miljoen euro tegen het kabinet. Dat heeft te maken met PFAS-problematiek. Veel bouw- en met name grondverzetbedrijven kunnen door de strenge milieuregels voor deze groep giftige stoffen, niet meer aan het werk.

Ze stellen dat de normen voor de PFAS-waarde in grond onnodig streng is. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) stelde deze in juli vast. Volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer heeft de minister daardoor gezorgd voor ,,een verschrikkelijk bedrijfsongeval.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct