UWV: aantal WW-uitkeringen in Friesland opnieuw afgenomen

FOTO ANP

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in juni afgenomen. Eind juni telde de provincie 11.406 WW-uitkeringen, dat zijn 355 uitkeringen minder dan de vorige maand, zo meldt het UWV.

De daling werd in mei ingezet, na een sterke stijging van het aantal uitkeringen in maart en april. Vooral bij uitzendbedrijven, in de industrie en in vervoer en logistiek daalde de WW. Ook onder jongeren liep het aantal WW-uitkeringen terug. In de noordelijke provincies is de afname het sterkst van heel Nederland.

Het aantal WW-uitkeringen ligt nog wel een stuk hoger dan een jaar geleden, toen telde Friesland eind juni 9310 uitkeringen, 2096 minder dan nu. 3,4 procent van de Friese beroepsbevolking ontvangt volgens deze cijfers een WW-uitkering.

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 300.597. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 301.073. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 476. In negen van de twaalf provincies daalde het aantal WW-uitkeringen. In Noord-Holland, Flevoland en Limburg steeg het aantal WW-uitkeringen, het meest in Noord-Holland met 2,7 procent. Een jaar eerder telde Nederland nog 242.662 WW-uitkeringen.

Het CBS meldt op basis van cijfers over de beroepsbevolking wel dat het aantal werklozen groeide in juni, met 74 duizend mensen ten opzichte van mei. Het aantal werklozen groeide in de afgelopen drie maanden met 131 duizend naar 404 duizend in juni. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie