Traagste groeitempo China sinds 2009

De Chinese economie is in het eerste kwartaal gegroeid in het traagste tempo in zeven jaar tijd. Desondanks tonen positieve signalen uit verschillende sectoren volgens kenners aan dat een opkomende groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld mogelijk het dieptepunt al heeft bereikt.

De economie groeide in de periode januari tot en met maart met 6,7 procent. Dat is in lijn met de verwachtingen van economen en iets lager dan de groei van 6,8 procent die in het vierde kwartaal van vorig jaar werd neergezet. In het eerste kwartaal van 2009 kwam de groei overigens uit op 6,2 procent.

De industriële productie in China is met een groei van 6,8 procent afgelopen kwartaal behoorlijk harder aangetrokken dan voorspeld. Marktkenners rekenden slechts op een plus van 5,9 procent. Er kwamen vrijdag ook cijfers naar buiten over de detailhandelsverkopen en de investeringen in het Aziatische land. Die waren eveneens iets beter dan de prognoses, met plussen van respectievelijk 10,5 procent en 10,7 procent.

Eerder deze week zorgde de publicatie van nieuwe Chinese exportcijfers ook al voor optimisme. De export van China is in maart voor het eerst in negen maanden weer gestegen en wel in het hoogste tempo in ruim een jaar tijd. De zorgen over een economische neergang in China leidden de afgelopen tijd tot veel onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Het meevallende exportcijfer leidde woensdag direct tot flinke koerswinsten op de beurzen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement