TomTom onderuit in middaghandel

De Europese beurzen stonden maandag in de middaghandel duidelijk in het rood. Het slepende internationale handelsconflict en de Duitse politieke crisis over de asielproblematiek zorgden voor een negatieve stemming op de beursvloeren. Op het Damrak in Amsterdam was navigatiespecialist TomTom de gebeten hond.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na aanvang van de handel in New York 0,7 procent lager op 547,59 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 764,27 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

TomTom was veruit de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen. Apple kondigde vorige week aan met een eigen maps-dienst te komen. De technologiereus gebruikt nu nog kaarten van TomTom en hoewel TomTom benadrukte dat Apple klant blijft ging het aandeel in de uitverkoop.

Grootste verliezer

Telecom- en kabelbedrijf Altice Europe was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 3,6 procent. DSM zakte 0,7 procent. Investeerder Bain Capital neemt zoals verwacht DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) over. Het speciaalchemiebedrijf liet daarnaast weten een belang van circa 50 procent te hebben genomen in de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Mixfit.

AkzoNobel was met een plusje van 0,5 procent de grootste stijger. Topman Thierry Vanlancker denkt niet dat de verffabrikant samengaat met een concurrent. De Belg verwacht meer van meerdere kleine overnames per jaar.

Bouwers omlaag

De bouwers BAM en VolkerWessels daalden ruim 3 en 0,7 procent. Volgens het Financieele Dagblad wordt deze week en mogelijk maandag al bekend hoeveel vertraging de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden oploopt.

Op de lokale markt daalde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Core Laboratories bijna 10 procent na een winstalarm. Laadpalenbedrijf Alfen won 2 procent na de overname van de Finse ontwikkelaar en producent van elektriciteitsdistributiesystemen Elkamo.

ThyssenKrupp verliest

ThyssenKrupp verloor 0,8 procent in Frankfurt. De bestuurders van de Duitse staalfabrikant zijn akkoord met het samenvoegen van de Europese staaldivisies van ThyssenKrupp en Tata Steel, waar het voormalige Hoogovens onder valt.

De euro was 1,1605 dollar waard, tegen 1,1672 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 73,76 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 78,02 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement