Toezichthouder AFM hervat opvragen gegevens bij bedrijven

Toezichthouder AFM hervat opvragen gegevens bij bedrijven ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat met ingang van juni weer gegevens opvragen bij financiële ondernemingen voor onderzoeken. Ook kan de toezichthouder vanaf dan weer onderzoeken bij bedrijven ter plaatse doen, wanneer de waakhond dat nodig acht.

Het gaat om het terugdraaien van eerder genomen coronamaatregelen. "We hebben dit besloten omdat de samenleving langzaam weer opstart binnen de kaders van de (tijdelijke) 1,5-meter-samenleving", aldus de instelling.

Op 26 maart besloot de AFM in verband me de corona-uitbraak de meeste uitvragen van gegevens bij financiële ondernemingen op te schorten. Alleen enkele heel belangrijke onderzoeken liepen nog door. Op deze manier wilde de toezichthouder de financiële sector ruimte geven om zich volledig te richten op de uitdagingen van de crisis.

De AFM blijft zich naar eigen zeggen bewust van de situatie rond het nieuwe coronavirus en de impact op financiële ondernemingen. Om die reden hanteert de autoriteit over het algemeen nog langere reactietermijnen dan gebruikelijk. Ook kan er voor bepaalde zaken in overleg uitstel worden geregeld als een bedrijf door de coronacrisis moeite heeft met tijdige beantwoording van vragen.