De gemeente Heerenveen heeft geen idee wat er te gebeuren staat met de nooit afgebouwde melkpoederfabriek op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF).

Vorige week werd de online veiling van het complex op het laatste moment geannuleerd. Dit gebeurde in opdracht van ABN Amro.

Waarom precies, werd niet duidelijk. Aannemelijk is dat de bank tot een vergelijk kwam met Oranje Nutrion, het bedrijf dat de poederfabriek namens Chinese geldschieters zou opzetten.

Gesprekken met Oranje Nutrition

Maar de bank wil niet zeggen of dat zo is. Advocaat Erik Eshuis wil namens ABN Amro alleen bevestigen dat de annulering volgde na gesprekken met Oranje Nutrition. ,,Ten aanzien van overige vragen kan ik geen antwoord geven.’’

Gevolmachtigde van Oranje Nutrition in Nederland is volgens het register van de Kamer van Koophandel nog altijd Marc (Xiaoping) Zhou. Hij reageert echter niet op telefoontjes en een mail van de LC.

Zhou was de man onder wiens leiding de fabriek in 2015 gebouwd moest worden. Door wanbetaling eindigde dit in een drama. Met de fabriek zou een investering van 30 miljoen euro gemoeid zijn.

Gemeente ook nieuwsgierig

De gemeente Heerenveen is ook nieuwsgierig naar de plannen van Oranje Nutrution, maar tast volledig in het duister. ,,Het is al tijden stil op de lijn’’, zegt ambtenaar economische zaken Elsemarie Oosterveen. ,,Wat ons betreft is het dossier niet actueel. Jammer, we zien natuurlijk graag dat daar iets gebeurt.’’

Oranje Nutrion verspeelde de zeggenschap over het pand aan de bank omdat het de hypotheekverplichtingen niet nakwam..

Als er vanwege nieuwe afspraken met de bank geld moet worden ingelegd, kan de afrekening even op zich laten wachten; Chinezen hebben een exportvergunning van hun overheid nodig om geld het land uit te sluizen. Enig aandeelhouder van Oranje Nutrition is Anhui Fortune Investment in de Chinese stad Hefei.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct