Tijdelijk beroepsverbod voor lekkende bankdirecteur

Tijdelijk beroepsverbod voor lekkende bankdirecteur ANP

Een commercieel directeur van een bank heeft een tijdelijk beroepsverbod gekregen omdat hij persoonlijke informatie over een klant doorspeelde aan een kennis. Hij mag zes weken lang niet werken in de bancaire sector, bepaalde de Tuchtcommissie Banken.

De directeur gaf vertrouwelijke informatie over een klant wiens huis de kennis wilde kopen, waarmee hij de bankierseed schond. De bewuste cliënt had een betalingsachterstand en moest de woning met spoed verkopen. De Tuchtcommissie benadrukt daarbij dat de commercieel directeur als leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft.

De bankierseed is enkele jaren terug in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Wie de regels overtreedt, kan daarop worden aangepakt door de Stichting Tuchtrecht Banken. Een bankmedewerkster die werd verdacht van winkeldiefstal kreeg in een andere zaak geen beroepsverbod opgelegd. Die vermeende diefstal gebeurd in haar privétijd en buiten het bankgebouw, dus valt de kwestie volgens de Tuchtcommissie buiten de bankierseed. De medewerkster is wel ontslagen door haar werkgever.

Het is niet bekendgemaakt bij welke bank de commercieel directeur en de bankmedewerkster werkten.