Tesla onthult bus en vrachtwagen in 2017

Tesla wil ook elektrische bedrijfswagens maken. De maker van elektrische personenauto's werkt momenteel aan een bus en een vrachtwagen, die mogelijk volgend jaar al worden onthuld. Oprichter Elon Musk zegt in zijn nieuwe toekomstvisie voor het bedrijf daarmee het autoverkeer schoner te willen maken.

Ook wil Tesla zijn autopilot-functie verder uitbreiden. Die vereist nu nog dat rijders de handen aan het stuur houden tijdens het rijden, maar moet het straks mogelijk maken bijvoorbeeld een tukje te doen op de achterbank.

Musk verwacht dat er ongeveer 10 miljard testkilometers moeten worden gereden voordat toezichthouders groen licht geven voor volledig zelfrijdende auto's. Dat kan nog jaren duren: momenteel wordt ongeveer 5 miljoen kilometer per dag gereden met de voorloper van het systeem.

Dodelijk ongeluk

Zodra volledig autonome wagens wettelijk zijn toegestaan wil hij eigenaren in staat stellen hun Tesla te verhuren. Belangrijkste verschil met bestaande autodeeldiensten is dat de auto's met een app oproepbaar worden en zelf komen voorrijden.

De autopilot-functie kwam onlangs onder vuur te liggen na een dodelijk ongeluk. Volgens Musk moet de software nog worden uitontwikkeld, maar is die toch al dusdanig veilig dat het amoreel zou zijn de functie uit te schakelen, zoals door sommigen werd geëist. Autopilot is per gereden kilometer betrokken bij minder ongelukken dan bestuurders die zelf autorijden.

Onlangs maakte Tesla bekend zonnepanelenmaker SolarCity, eveneens een onderneming van Musk, over te nemen. Gecombineerd met de batterijtechnologie van Tesla moeten consumenten daarmee hun eigen stroomvoorziening kunnen regelen, zo lichtte Musk toe in het plan. Nu is de opslag van zelf opgewerkte energie nog lastig voor bezitters van zonnepanelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement