Telers verwachten goede oogst appels en peren

Nederlandse telers van appels en peren verwachten dit jaar een goede oogst. De branche roemt de kwaliteit van de vruchten die aan de boom hangen en spreekt van een ,,goed groeiseizoen''.

Waarschijnlijk worden dit jaar 332 miljoen kilo appels en 352 miljoen kilo peren geoogst, meldden de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het GroentenFruit Huis dinsdag. Dit betekent dat 1 procent minder appels, maar juist 1 procent meer peren dan vorig jaar van de boom worden gehaald. Vooral voor de oogst van de populaire Conference-peer ziet het er goed uit.

Het totale areaal aan appelboomgaarden is de laatste jaren geleidelijk aan het afnemen. Het oppervlak met peren is inmiddels bijna 2000 hectare groter dan het appeloppervlak. Vandaar dat de branche al rekening hield met een kleinere appeloogst. Vergeleken met de hoeveelheid beschikbare grond pakt ook de appeloogst dit jaar naar verwachting echter goed uit.

Wateroverlast

Telers van appels en peren hadden nauwelijks last van de recente wateroverlast en extreme hagelbuien in het zuidwesten van het land. Dit komt omdat in dat gebied relatief weinig appel- en perenboomgaarden liggen.

Of de oogstraming gevolgen heeft voor de prijzen van appels en peren voor de consument, blijft voorlopig koffiedik kijken. Daarvoor is het ook van belang hoe vraag en aanbod zich in andere landen ontwikkelen.

Volgens de telers liggen de prijzen in de markt wel al een tijdje erg laag, als gevolg van de Russische boycot van groenten en fruit uit de Europese Unie. Ze klagen erover dat dit zorgt voor aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement