Tamme handelsdag op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine verliezen optekenen. Er kwamen wat cijfers over onder meer de Europese economie. Verder leken beleggers alvast een voorschot op het weekeinde te nemen.

De Amsterdamse AEX-index noteerde halverwege de middaghandel 0,3 procent lager op 453,94 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 642,84 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in.

De AEX werd aangevoerd door SBM Offshore. De maritiem oliedienstverlener won 1,4 procent, nadat positief ontvangen kwartaalcijfers donderdag ook al voor een fraaie koerswinst hadden gezorgd. Verzekeraar Aegon stond met een min van 3,9 procent onder aan de lijst met 25 hoofdfondsen.

Brexit

In de MidKap leverde Flow Traders 8,5 procent aan waarde in. De beursintermediair meldde voorbeurs dat de onrust rond de brexit de handelsinkomsten in het tweede kwartaal hebben gestuwd. De resultaten van de eerste helft van 2016 waren echter minder dan een jaar eerder.

Bij de kleinere bedrijven aan het Damrak viel Ctac op met een koersverlies van ruim 9 procent. De automatiseerder wees bij de presentatie van zijn resultaten op problemen met een project in Frankrijk, waar onduidelijke afspraken tot onbetaald werk hebben geleid. Het bedrijf boekte vorig halfjaar wel meer winst dan een jaar eerder, op een stijgende omzet.

Enorme winstdaling

In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk 2,8 procent, ondanks de melding van een enorme winstdaling in het tweede kwartaal. Het bedrijf houdt last van de dalende olieprijs en lage vervoerstarieven voor containers.

Uit nieuwe ramingen bleek dat de economie van de eurozone in doorsnee met 0,3 procent is gegroeid in het tweede kwartaal, na een plus van 0,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. In Duitsland zwakte de groei af van 0,6 naar 0,4 procent. Nederland realiseerde net als in het eerste kwartaal een groei van 0,6 procent.

Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder bij 43,79 dollar per vat. Brent steeg 0,4 procent naar 46,25 dollar per vat. De euro was 1,1195 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement