Garnalenvissers bleven tijdens de rencente stormen massaal in de haven liggen. Foto ANP

Storm blaast handelshuis Telson in Lauwersoog uit de garnalenmarkt

Garnalenvissers bleven tijdens de rencente stormen massaal in de haven liggen. Foto ANP Foto: Koen van Weel

Een moeilijk garnalenjaar gevolgd door een zeer heftig stormseizoen is garnalenhandel Telson in Lauwersoog fataal geworden. Het faillissement is aangevraagd.

Aanvankelijk vroeg de directie slechts uitstel van betaling aan. De door de rechtbank aangestelde bewindvoerder Pieter Lettinga is echter tot de conclusie gekomen dat er zo geen redden aan is. Samen met de eigenaren besloot de jurist het faillissement aan te vragen. ,,Dit overvalt mij’’, bekent bestuurslid Barbara Holierhoek van de visserijverenigingen Ons Belang en Hulp in Nood.

Volgens aankomend curator Lettinga is de visserijsector echter voor een belangrijk deel debet aan de sores. ,,Begin dit jaar is er heel lang geen aanvoer van garnalen geweest, omdat het heel erg stormde. Volstrekt begrijpelijk. Daar sta je niet zo bij stil, maar de garnalenvissers varen dan natuurlijk niet uit.’’ Daarmee mist Telson dus inkomsten.

Elf werknemers op straat

Die tegenvaller kwam bovenop de schrale opbrengsten van 2019, toen enorme handelsvoorraden en daar uit voortvloeiende vangstbeperkingen negatief uitpakten voor de garnalenprijs. Al met al staat Telson voor 1 miljoen euro in het rood bij zijn handelsrelaties. ,,Daar kun je zo twee ton BTW-schuld bij optellen’’, zo rekent de bewindvoerder voor.

De aandeelhouders zagen er geen brood meer in om die gaten op te vullen. Door het bankroet belanden elf werknemers op straat. Telson vestigde zich in 2016 samen met machinale garnalenpeller Kant in een gloednieuw bedrijfspand in de haven van Lauwersoog. Investeringsmaatschappij Bencis kocht destijds de helft van de aandelen Telson.

Doorstart

De Noordzee geeft jaarlijks zo’n 30 miljoen kilo prijs. Telson had zich tot doel gesteld om 30 procent van die garnalen machinaal gepeld te vermarkten. Bencis zou met een kapitaalinjectie die ambitie mogelijk moeten maken. Of een doorstart voor Telson mogelijk is? ,,Dat is moeilijk te zeggen, vindt Lettinga. ,,Je hebt de bank, maar daar staat het bedrijfspand tegenover.’’

De garnalenbranche is hem allerminst vreemd. Hij is als curator ook betrokken bij het veelbesproken flitfaillissement van Heiploeg. ,,Je gaat natuurlijk kijken of er partijen zijn die zo’n bedrijf willen overnemen’’, legt Lettinga uit. ,,Misschien zijn ze ook alleen geïnteresseerd in de verpakkingsmachines van Telson. Dat moet nog blijken.’’

home
net-binnen
menu