Schelte Meinsma van Vrroom houdt medewerker Hannah Strijker nauwlettend in de gaten terwijl ze in virtual reality in de achtbaan zit. FOTO PETER WASSING

Startup Vrroom wil met virtual reality de wereld in

Schelte Meinsma van Vrroom houdt medewerker Hannah Strijker nauwlettend in de gaten terwijl ze in virtual reality in de achtbaan zit. FOTO PETER WASSING

Virtual reality, kortweg VR, is hét onderwerp op de hippe techblogs. Maar hoe maak je van een peperduur speeltje een niet meer uit ons leven weg te denken techniek?

Lang geloofde Schelte Meinsma - opgegroeid in Drachten en Lippenhuizen, ondernemend vanuit Groningen - niet in virtual reality. De techniek was gewoon niet goed genoeg, waardoor de gebruiker nooit een totaal overweldigende ervaring kreeg. Tot hij in San Francisco de Vive, de vr-bril van het Taiwanese HTC, opgezet kreeg. ,,Ik wie fuortendaliks om."

De Vive is vooralsnog de enige bril die de gebruiker de mogelijkheid geeft om daadwerkelijk in de virtuele wereld rond te lopen. Twee sensoren houden precies bij waar de bril en de controllers zich in een afgebakend vlak in de kamer bevinden en vertalen elke beweging naar de virtuele wereld. Gebruikers kunnen kruipen, van hoek naar hoek lopen, dingen oppakken of op hun tenen gaan staan.

Dure videokaarten

Dat was wat hem over de streep trok. ,,Je moatte deryn kinne. Dingen pakke, it echt ûnderfine", zegt Meinsma. ,,Dat wie tot no ta ek myn afersy tsjin VR. It wie gjin belibbing. Koest allinnich mar om dy hinne sjen, wylst ik sykje nei in djippere dymensje."

De beeldkwaliteit van de Vive is bovendien bijzonder hoog, vooral wanneer de bril is gekoppeld aan een zware computer. ,,Foaral de fideokaart is fan belang. Wie brûke sels twa Nvidia GTX980Ti-kaarten, dat binne de bêsten op ‘e merk." Met een knipoog. ,,De Lamborghini’s ûnder de fideokaarten."

Het resultaat mag er zijn. Een virtuele achtbaan voelt als een echte, een val naar beneden geeft een suizend gevoel in de maag, een laag muurtje wekt de indruk dat je daadwerkelijk je hoofd gaat stoten. De onervaren gamer staat na een kwartiertje te trillen op de benen. Wat deze techniek doet, is moeilijk uit te leggen. ,,It is eat dat je ûnderfine moatte", zegt Meinsma.

Net geen 1000 euro

Maar die ervaring ondergaan, dat is momenteel nog het grote probleem voor de gewone consument. De HTC Vive ligt voor net geen 1000 euro in de schappen. Maar met alleen de bril ben je er als consument nog niet. Je hebt ook die zware computer nodig. ,,Al mei al bist al gau 4000 euro kwyt." En dat geldt niet alleen voor de bril van HTC maar ook voor de producten van concurrenten Facebook met de Oculus Rift en Playstation VR van Sony, al is voor die laatste alleen een spelcomputer nodig.

Met zijn startup Vrroom heeft Meinsma als doel om VR geschikt te maken voor de gewone mens. Hij ontwikkelt met een legertje programmeurs virtuele werelden. Zo brachten ze zelf de ‘Mayan Jungle Room’ uit, waarin de speler moet proberen te ontsnappen uit een ondergrondse Maya-tempel, terwijl het water steeds hoger reikt.

De spellen verschijnen op gameplatform Steam. Maar hij toert er ook mee langs bedrijven en festivals in een bus van DHL die is omgebouwd tot een rijdende VR-room. Binnen kunnen mensen de bril opzetten en zich laten onderdompelen. Hetzelfde concept wil hij ook uitbreiden naar leegstaande panden in binnensteden.

Virtuele omgeving

,,Ik ha al twa panden yn Drachten op it each, en ek ien yn Grins." Klanten kunnen er voor een vast bedrag een kwartier de virtuele wereld binnenstappen. In de Leeuwarder Blokhuispoort wil hij een kamer bouwen, waarin het verhaal van Aage M. , de bankrover die uit de gevangenis wist te ontsnappen, wordt verteld. ,,Besikest te ûntsnappen en dan hast op it ein de keus om te springen of die pakke te litten. Wat dochst?"

Zo’n dilemma speelt in een game, maar ook op de werkvloer. Vrroom bouwt daarom ook virtuele omgevingen waarin bedrijven personeel kunnen trainen. ,,Moast tinke oan bygelyks in wynmûnebouwer. Die kin mei VR syn monteurs perfekt traine foar it wurk op grutte hichte." Ondertussen werken al onder meer de politie, de NAM en het UMCG met de techniek.

,,Der is noch safolle mooglik", zegt Meinsma. ,,Dat merkt elkenien dy't hjir wurket ek. We sitte foarop de golf." Dit jaar staat nog in het teken van investeren. Volgend jaar verwacht Meinsma zwarte cijfers te schrijven. Het moet het begin zijn van iets groots. ,,Der komt noch safolle oan. En ik ha der bot sin oan om dêrmei dwaande te wêzen."

Pionieren portretteert iedere week een (jonge) innovatieve onderneming. Tips? economie@lc.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Serie pionieren
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct