FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Startup Hemelswater: bier van regenwater

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Hoe breng je klimaatverandering onder de aandacht? Joris Hoebe denkt het antwoord te hebben gevonden: Hemelswater, bier dat is gebrouwen van regenwater.

Om bier te brouwen heb je water nodig, veel water. 4 liter water voor een liter bier om precies te zijn. ,,Dat is niet alleen het water waarmee je het bier brouwt”, legt Joris Hoebe uit. ,,Maar ook wat je gebruikt om de flesjes te spoelen of het mengsel af te koelen.”

Hoebe, opgegroeid in Poppenwier en nu wonend in Amsterdam, kan het weten. Hij brouwt het gerstenat zelf. Eerst als hobby, met een thuisbrouwpakketje dat hij had gekregen van Sinterklaas. Nu op grote schaal in de Amsterdamse brouwerij De Prael .

Regenwater

Het is een bier met een verhaal. Want eigenlijk gaat het niet over bier, maar over water. Het bier van Hoebe, Hemelswater geheten, wordt gemaakt met regenwater. Met dat ingrediënt wil hij de consument bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering. ,,Ik ben opgeleid als filmmaker, maar houd me vooral bezig het vertellen van verhalen op verschillende podia. Zo moet je het bier ook zien. Het is een manier om over klimaatverandering te praten. Iedereen heeft wel iets met bier of regen.”

Het verhaal van het regenwater is volgens Hoebe een belangrijke. ,,Het KNMI heeft in een aantal scenario’s beschreven wat de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn voor Nederland”, legt hij uit. ,,In alle gevallen gaan ze uit van droge zomers en in de rest van het jaar veel meer regen dan nu. En met al dat water zullen we iets moeten.”

1200 liter water

In de hoofdstad is Amsterdam Rainproof een organisatie die daarover nadenkt. Via hen kwam Hoebe op het idee om met regenwater te gaan brouwen. ,,Ik ben het gewoon gaan proberen met mijn setje voor thuis. Op mijn balkon in Amsterdam-West heb ik in een weekend 5 liter regenwater opgevangen en ben ik gaan proberen. En dat ging best goed.” Om een eerste lading bier te brouwen had hij in de maand daarna 1200 liter water nodig. ,,Dat was wel even knijpen. Het was op dat moment extreem droog. We hebben heel wat regendansjes gedaan totdat in een weekend meer dan genoeg viel.”

Nu komt zijn water vanuit de hele stad. Het wordt opgevangen op het dak van de Intratuin, bij cafés en restaurants en bij het mediaLAB in de stad. Van daaruit wordt het naar de brouwerij gebracht en gefilterd. ,,Zolang regen in de lucht hangt, is het relatief schoon. Maar zodra het ergens op valt, raakt het met van alles vervuild. Dat filteren we er eerst allemaal uit.” Produceren met regenwater is dan ook niet goedkoper dan met leidingwater, maar juist duurder. ,,Leidingwater is bespottelijk goedkoop. Voor dat geld kan je regenwater niet laten filteren.”

Het eindresultaat is een biertje dat, doordat er geen kalk in het water zit, zachter smaakt dan de rest. ,,Volgens experts proef je ‘het bittertje’ beter.” 1000 liter komt er nu per keer uit de ketels, 3000 flesjes.

Plannen in Leeuwarden

Wie dat zelf wil ontdekken, zal vooralsnog naar Amsterdam moeten. Op vijftien plekken in de stad wordt het verkocht. ,,We willen in principe niet teveel met het bier slepen. Daardoor is het in de rest van het land lastiger verkrijgbaar.”

Daar komt echter verandering in. Hoebe wil het concept uit Amsterdam kopiëren naar andere delen van het land. Hij is bezig in Den Helder, ,,daar hebben ze de schoonste lucht van het land. Hoe beïnvloedt dat de smaak van het bier?” en er zijn ook plannen voor Leeuwarden. ,,Ik ben met de NHL, waar ik lesgeef, aan het kijken of we het ook hier uit kunnen rollen. Het is alleen nog zoeken naar een brouwer in de buurt.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct