Start-ups bedenken in landelijke hackathon oplossingen voor coronacrisis

FOTO PIXABAY

Een grote virtuele hackathon moet dit weekend ondernemers, programmeurs en creatievelingen bij elkaar brengen om oplossingen te bedenken voor de coronacrisis.

De hackathon, Hack the Crisis, is een initiatief van verschillende spelers binnen de start-upwereld. Vanuit het Noorden zijn Brain Fuel en Innofest betrokken. De eerste is een start-up uit Leeuwarden die een nieuwe manier om te brainstormen bedacht heeft, de tweede biedt startende ondernemers de kans om hun innovatie te testen op festivals zoals Welcome to the Village en Into the Great Wide Open. Daarnaast zitten onder meer accountantsbureau EY en start-upplatformen The Next Web (TNW) en StartupAmsterdam in de organisatie.

Het idee voor de hackathon komt uit Estland waarna andere landen volgden, vertelt Friso Visser van Brain Fuel. ,,Honderden mensen dachten tegelijk na over oplossingen rond de coronacrisis. Zoiets wilden wij ook naar Nederland halen.’’

In drie dagen tijd moeten nieuwe start-ups ontstaan die een antwoord hebben op de nieuwe medische, sociale en economische uitdagingen. Visser: ,,En voor die bedrijven willen we ook geld beschikbaar hebben zodat ze direct door kunnen met de verdere ontwikkeling van hun plannen.’’

In Duitsland, waar vorig weekend een soortgelijk initiatief werd gehouden, deden bijna 43.000 mensen mee. Daar werd onder meer een ‘symptom tracker’ bedacht: een online dagboek waarin mensen hun ziekteverschijnselen bij kunnen houden zodat een arts in een oogopslag kan zien of iemand Covid-19 heeft. Een ander team bedacht een app waarmee mensen aan kunnen tonen dat ze thuis zijn, zonder dat er locatievoorzieningen gedeeld hoeven te worden. De app doet dat door te vragen foto’s in en om het huis te maken zoals van een velletje toiletpapier.

De hackathon moet een startpunt zijn voor een platform waarop ook op de langere termijn vernieuwers uit de technologische en creatieve sector aan uitdagingen rond de coronacrisis kunnen werken.

Voor het evenement wordt nog gezocht naar deelnemers, sponsoren, mentoren en opdrachtgevers die een uitdaging hebben waar dit weekend over nagedacht kan worden. Opgeven kan via de website van Hack the Crisis .