Slachthuis Vion in Leeuwarden krijgt glazen gang voor transparantie

De bouw van de nieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden is gestart. Opvallend onderdeel wordt een glazen gang door delen van het slachthuis.

Het slachthuis verrijst aan de zuidkant van Leeuwarden op bedrijventerrein Newtonpark IV nabij de Dairy Campus. Bouwbedrijf Jorritsma uit Bolsward mag de klus klaren.

,,We willen volledig transparant zijn over het slachtproces. Met een glazen gang kunnen we gasten rondleiden zonder het slachtproces te verstoren”, verklaart woordvoerster Nancy Aschman van het vleesconcern.

De nieuwe slachterij van Vion vergt een investering van 15 miljoen euro en biedt werk aan circa honderd mensen. Vion heeft gekozen voor Leeuwarden omdat het een slachterij wil in het centrum van de melkveehouderij. Zodoende kan de transporttijd van slachtrunderen beperkt worden. Het slachthuis krijgt een capaciteit van 2500 runderen per week.

Vion zag de omzet vorig jaar toenemen met 4 procent tot 4,75 miljard euro. De winst ging omhoog van 22 miljoen naar 31 miljoen euro.

Het ambitieuze Vion krabbelt op uit een diep dal na een aantal mislukte overnames in het buitenland. Om de ambities te financieren heeft het vleesconcern diverse financieringsopties onder de loep genomen.

Uiteindelijk is niet gekozen voor een (gedeeltelijke) verkoop, waarmee nieuw kapitaal opgehaald had kunnen worden. Het bedrijf blijft volledig in handen van NCB Ontwikkeling, de investeringsmaatschappij van de boerenorganisatie ZLTO.

Met een consortium van vier banken zijn afspraken gemaakt over een nieuwe kredietfaciliteit van 200 miljoen euro. Dat is 75 miljoen euro meer dan de lopende kredietlijn die in juni van dit jaar afloopt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement