Signify en SBM Offshore stralen op Damrak

De aandelenbeurs in Amsterdam won vrijdag opnieuw terrein. De andere Europese beurzen stonden ook in het groen. Op het Damrak werd verlichtingsbedrijf Signify hoger gezet ondanks een omzetwaarschuwing. Oliedienstverlener SBM Offshore zat flink in de lift na een schikking van de Braziliaanse corruptiezaak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 574,97 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 784,72 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,5 procent bij.

Signify klom ruim 7 procent bij de hoofdfondsen. Het verlichtingsbedrijf denkt niet langer dat de vergelijkbare omzet dit jaar zal groeien, door de moeilijkere marktomstandigheden en een wereldwijde schaarste aan bepaalde elektronische onderdelen. Wel verdubbelt Signify de omvang van zijn aandeleninkoopprogramma tot 300 miljoen euro. Informatieleverancier RELX sloot de rij met een min van 1,2 procent.

Beter Bed

In de MidKap dikte SBM Offshore 11,5 procent aan na een schikking van een corruptiezaak in Brazilië voor circa 299 miljoen dollar. Het schikkingsbedrag komt grofweg overeen met het bedrag dat SBM voor de kwestie opzij heeft gezet. Flow Traders bungelde onderaan met een verlies van 11 procent. De beursintermediair deed het in de afgelopen periode aanmerkelijk minder goed dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Bij de kleinere bedrijven kelderde Beter Bed bijna 9 procent. Problemen op de Duitse markt blijven de beddenverkoper achtervolgen. De omzet en de winst zakten in de eerste helft van 2017.

L'Oréal

Vooral in Parijs was het druk aan het cijferfront. Danone klom 1,9 procent. 's Werelds grootste yoghurtmaker boekte meer winst in het afgelopen kwartaal. Ook de resultaten van supermarktconcern Carrefour (plus 9,4 procent) vielen in goede aarde.

Beleggers waren minder tevreden met de kwartaalberichten van het Franse luxegoederenconcern Kering (min 5,8 procent) en de Franse maker van schoonheids- en verzorgingsproducten L'Oréal (min 3 procent).

Euro

In Londen steeg BHP Billiton 3,5 procent. Het Britse olie- en gasbedrijf BP (min 1,3 procent) koopt het merendeel van de Amerikaanse schaliegasactiviteiten van de mijnreus voor 10,5 miljard dollar.

De euro was 1,1655 dollar waard, tegen 1,1667 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 69,44 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 74,43 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement