Schrik niet: er is een nieuw bankbiljet van 50 euro

Dinsdag nieuw briefje van vijftig in automaat ANP

Mensen die dinsdag geld uit de muur trekken, moeten vooral niet schrikken als ze opeens een ‘ander’ briefje van 50 euro in handen krijgen.

Dit is geen vervalsing, maar een spiksplinternieuw biljet. De Nederlandsche Bank begint vandaag met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.

Het nieuwste briefje van vijftig, dat beter beveiligd is tegen vervalsing, heeft net als het eerder vernieuwde twintigje een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa. Verder bevat het een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald. De ECB blijft ook nog oude vijftigjes verspreiden: er ligt nog een voorraad nieuwe en gebruikte biljetten van de eerste lichting, en die moet eerst op. Het oude briefje zal ‘tot in de verre toekomst’ gebruikt kunnen worden als betaalmiddel. Bovendien zijn ze altijd in te wisselen bij centrale banken in de eurozone.

Het biljet voor 50 euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo'n 8 miljard van in omloop. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van 100 en 200 euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

Detailhandel Nederland noemt het nieuwe eurobiljet ‘broodnodig’ om het probleem van vals geld aan te pakken. De schade van vals geld loopt in de miljoenen, schatten de winkeliers. ,,Een aangenomen vals biljet krijgt een winkelier nergens vergoed en dat raakt een winkelier dubbel: het product is weg en er ligt een vals biljet in de kassa’’, zegt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer.

Vorig jaar werden in Nederland 47.000 valse biljetten onderschept, dat zijn er dus een kleine duizend per week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie