Schouten kan vlucht HZPC naar Canada niet keren

Landbouwminister Carola Schouten FOTO ANP

Landbouwminister Carola Schouten kan voorlopig niets doen tegen de vlucht van het aardappelbedrijf HZPC uit Joure naar Canada. Europese regels staan gentechnologie binnen de EU simpelweg niet toe.

HZPC verplaatst in 2021 veldproeven naar Canada. In dit land mag het volop experimenteren. Veredelaars in de VS en Canada kweken al aardappelen die volledig resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte phytophtora.

Dergelijke proeven met gentechnologie zijn binnen de EU niet toegestaan. Europarlementariër Jan Huitema sprak eerder van ,,een wake-upcall’’. Hij maakt zich al langer sterk voor het toestaan van nieuwe veredelings-technieken, zoals Crispr-Cas, waarmee techneuten kleine veranderingen kunnen aanbrengen in het DNA van planten.

De VVD-fractie kwam in de benen na een bezoek van de Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Helma Lodders aan HZPC in Joure. Schouten spant zich binnen de EU in voor herziening van knellende regelgeving, antwoordt ze, maar dat zal op zijn vroegst in april volgend jaar effect hebben. De VVD is bang dat de VS en Canada zoetjesaan de pootgoedmarkten in Afrika en Azië gaan overnemen van Europa. HZPC is een grote speler op de mondiale aardappelmarkt. De Nederlandse pootgoedsector exporteert jaarlijks voor voor 440 miljoen euro. De helft gaat naar landen buiten de Europese Unie.