SBM voert lagere AEX aan

De beurs in Amsterdam stond donderdag in het eerste handelsuur in het rood. De andere Europese graadmeters gingen na een overwegend licht hogere opening ook naar beneden. Op Beursplein 5 voerde maritiem dienstverlener SBM Offshore de hoofdindex aan, na de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 449,62 punten. De MidKap speelde 0,7 procent kwijt en noteerde op 637,28 punten. De beurs in Londen zakte 0,7 procent, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,1 procent.

SBM Offshore won bijna 2 procent en was daarmee lijstaanvoerder in de AEX. Hoewel de omzetdaling fors was in het eerste halfjaar, stemde het handhaven van de prognoses en een aandeleninkoopprogramma de markt tevreden.

Openingswinst

Verzekeraar Aegon speelde zijn openingswinst kwijt en zakte 2,8 procent. De verzekeraar boekte in het tweede kwartaal een verlies door slechte marktomstandigheden en een boekverlies op de verkoop van activiteiten, maar wist zijn kapitaalbuffer te versterken.

Bottelaar Refresco (min 3,7 procent) opende eveneens de boeken. De onderneming denkt dat de volumes dit jaar lager zullen zijn dan de groeidoelen die voor de middellange termijn zijn gesteld. Topman Hans Roelofs denkt dat het ,,uitdagend'' zal zijn om de volumes over het hele jaar op een vlak niveau te krijgen, maar stelde dat het nog te vroeg is om aan krimpt te denken.

Cijferpresentaties

Elders in Europa kwamen voornamelijk in Duitsland enkele grote ondernemingen met hun cijferpresentaties naar buiten. Internetwinkel Zalando , reisorganisatie TUI en lijm- en wasmiddelproducent Henkel werden daarvoor beloond met plussen tot 4 procent. Telecombedrijf Deutsche Telekom en staalbedrijf ThyssenKrupp zakten echter tot meer dan 2 procent. In België won KBC ruim 5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde donderdag 1,2 procent naar 41,24 dollar, terwijl Brent 0,9 procent goedkoper werd bij 43,67 dollar per vat. De euro werd voor 1,1150 dollar verhandeld, tegen 1,1169 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement