SBM Offshore onderuit op positieve beurs

SBM Offshore kreeg donderdag klappen op het Damrak na een update over een corruptiezaak. De Europese beurzen gingen daarentegen vooruit mede dankzij sterke Duitse fabrieksorders. Beleggers keken verder uit naar de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen, die vrijdag ingaan, en de reactie daarop van Peking.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 552,78 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 760,80 punten. De beurs in Londen won 0,4 procent, Parijs steeg 0,8 procent en Frankfurt ging 1,1 procent omhoog.

Bij de middelgrote bedrijven raakte SBM Offshore bijna 7 procent kwijt. De oliedienstverlener verklaarde niet blij te zijn met de tussentijdse uitspraak van de rechter in Brazilië in de slepende Petrobras-corruptiezaak in het land. Het staatsoliebedrijf mag van de rechter een percentage van maandelijkse contractbetalingen inhouden. De rechter oordeelde nog niet over de hoogte van de bedragen.

Afsluitdijk

Grootste stijger in de MidKap was Arcadis met een plus van meer dan 2 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat voor het consortium dat de renovatie van de Afsluitdijk uitvoert de komende jaren meewerken in het ontwerp- en omgevingsmanagementeam.

Verzekeraar Aegon was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 2,3 procent na een adviesverhoging door HSBC. Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.

Chipindustrie

Op de lokale markt klom RoodMicrotec 6,1 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie voerde de omzet in het eerste halfjaar fors op. Daarnaast blijft de orderportefeuille volgens Rood ,,onverminderd sterk''.

In Frankfurt stegen de autobouwers BMW en Daimler 5 en 4 procent. De Amerikaanse president Donald Trump zou bereid zijn af te zien van zijn plannen om importtarieven te heffen op Europese auto's als de EU de tarieven op Amerikaanse voertuigen schrapt.

Waarschuwing

In Parijs dikte Sodexo bijna 7 procent aan na goed ontvangen omzetcijfers van de Franse cateraar en schoonmaakonderneming. In Londen zakte AB Foods 4,7 procent. De eigenaar van kledingketen Primark waarschuwde voor minder winst bij de suikerdivisie AB Sugar, maar handhaafde de verwachtingen voor het gehele jaar.

De euro was 1,1688 dollar waard, tegen 1,1641 dollar op woensdag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 74,32 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,3 procent tot 78,05 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement