Rustig koersverloop op Europese beurzen

De Europese beurzen lieten vrijdag geen opvallende koersuitslagen zien in afwachting van een belangrijk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat in de middag naar buiten wordt gebracht. Op het Damrak stond Air France-KLM volop in de belangstelling vanwege de vervoerscijfers en het onverwachte vertrek van de financieel directeur van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 427,05 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 588,05 punten. In Parijs en Frankfurt werden winsten tot 0,6 procent behaald, Londen daalde 0,2 procent.

Economen rekenen gemiddeld op een banengroei in de Verenigde Staten (exclusief de landbouw) in juni met 180.000 arbeidsplaatsen. Dat zou een duidelijke verbetering zijn van de banengroei in mei, toen er slechts 38.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkwamen. Een goed banencijfer zal de Federal Reserve er eerder toe bewegen de rente te verhogen, terwijl een tegenvallend cijfer een snelle rentestap onwaarschijnlijker maakt.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM 0,9 procent. Financieel directeur Pierre-François Riolacci vertrekt om aan de slag te gaan bij het Deense schoonmaak-, beveiligings- en cateringbedrijf ISS. Verder werd bekend dat bij Air France, waar een kwart van de piloten vorige maand het werk enkele dagen neerlegde, het aantal vervoerde passagiers in juni met bijna 6 procent afnam naar 4,3 miljoen. KLM bracht in juni 2,7 miljoen reizigers naar hun bestemming. Dat was 4,7 procent meer dan een jaar eerder.

In de AEX werd de kopgroep gevormd door ABN AMRO, ING en Randstad met plussen tot ruim 3 procent. Shell was de grootste daler met een min van 1,6 procent.

Olie

Elders in Europa wisten de autobedrijven winsten te boeken. In Frankfurt stegen Volkswagen, BMW en Daimler tot 3,3 procent. In Parijs gingen PSA Peugeot Citroën en Renault tot 4,3 procent vooruit.

De olieprijzen stonden iets hoger, na de scherpe daling een dag eerder. Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 45,31 dollar per vat en Brent steeg 0,3 procent tot 46,56 dollar. De euro noteerde 1,1070 dollar, net als bij het Europese slot op donderdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement