Rusland open voor samenwerking op oliemarkt

Rusland staat open voor meer samenwerking met oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen over de olieprijzen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan Abu Dhabi.

Volgens Lavrov is het een gezamenlijk belang van de grote olieproducenten om te praten over de productie met het oog op de sterk gedaalde olieprijzen. Maandag vonden in Moskou al gesprekken plaats tussen Rusland en OPEC-lid Venezuela over coördinatie. Eerder werd al gemeld dat Rusland en Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, zouden kunnen gaan praten over een productieverlaging om op die manier de olieprijzen te stutten.

Rusland blijft in de tussentijd in recordtempo olie oppompen. Volgens het energieministerie steeg de Russische olieproductie in januari naar 10,87 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau sinds de val van de Sovjet-Unie. Vorige week werd nog bekend dat de OPEC vorige maand een recordproductie bereikte.

Rusland ondervindt veel hinder van de sterk gedaalde olieprijzen, omdat daardoor de economie en begroting sterk onder druk staan. De Russische overheid overweegt belangen in staatsbedrijven te gaan verkopen, waaronder luchtvaartmaatschappij Aeroflot en gasconcern Rosneft, om het gat in de begroting te dichten. Daarbij staat de deur ook open voor buitenlandse investeerders, aldus het Kremlin.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement