Rode cijfers op koersenborden Europa

De Europese aandelenbeurzen noteerden dinsdag overwegend in de min. In Amsterdam leverde AkzoNobel flink in na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. De cijfers van TomTom werden beter ontvangen door beleggers.

De Amsterdamse AEX-index stond in de midaghandel 0,1 procent in de min op 447,87 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 620,69 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren 0,6 en 0,8 procent. De FTSE in Londen noteerde een plusje van 0,2 procent.

AkzoNobel stond met een verlies van 4,5 procent onderaan de AEX. Het verf- en chemieconcern zag vorig kwartaal de omzet dalen, maar wist zijn winstgevendheid wel verder te verbeteren. Het concern bleef zeer voorzichtig over de komende maanden, waarin de omstandigheden naar verwachting onzeker blijven. Daarbij werd onder meer gewezen op de onduidelijkheid rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

TomTom

TomTom won in de MidKap 3,4 procent. Het navigatiebedrijf wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren, ondanks een dalende omzet. TomTom wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid ten goede.

Onder de middelgrote fondsen op het Damrak boekte alleen de toeleverancier aan de chipindustrie Besi een grotere koerswinst. Analisten van ING lieten zich positief uit over het aandeel, dat dinsdagochtend 6,5 procent aan waarde won.

ABN AMRO

ABN AMRO steeg 0,2 procent in de hoofdgraadmeter. Het Financieele Dagblad stelde dinsdag op basis van ingewijden dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vervroegd zal aftreden. ABN gaf geen commentaar op dat bericht.

Ericsson werd in Stockholm na een positieve start ruim 4 procent minder waard. De leverancier van netwerkapparatuur aan de telecomindustrie kondigde extra bezuinigingen aan. Farmaceut Novartis leverde in Zürich bijna 1 procent in. Het bedrijf zag zijn winst dalen, onder meer doordat belangrijke patenten zijn verlopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,13 dollar. Brent zakte ook 0,2 procent, naar 47,04 dollar per vat. De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement