Geen zitmaaier op diesel, maar een elektrische robot maait voortaan de velden van voetbalvereniging Wykels in Hallum. Leverancier is Sander Steegstra van Ergon Robots uit Stiens.

Aan het scorebord van voetbalvereniging Wykels in Hallum hangt het geavanceerde gps-systeem voor de maairobot, wijst Sander Steegstra (43) van Ergon Robots uit Stiens. De elektrische robot maait voortaan de velden van de Hallumer voetbalclub. Steegstra levert de nieuwste maairobot Echo, die wordt gefabriceerd door het Belgische bedrijf Belrobotics, dat deel uitmaakt van de Japanse firma Yamabiko. Het is de eerste Echo die in Friesland gras gaat snijden. Het bijzondere is dat deze nieuwe maairobot in rechte banen maait en niet zoals andere in zigzagpatronen. Dankzij een nieuwe innovatieve techniek kunnen de automatische robotmachines op de centimeter nauwkeurig hun werk doen. Op afstand zijn ze via een app te bedienen. ,,Ze zijn vooral geschikt voor de professionele sector, voor grasvelden die groter zijn dan 10.000 vierkante meter’’, licht Steegstra toe.

Veel gemeentes hebben interesse in het product omdat ze hun CO2-uitstoot willen verlagen, weet de Stienser ondernemer. De zitmaaier op diesel valt dan al snel af. Een robot is niet alleen goedkoper (want geen persoon nodig), maar ook efficiënter, meent Steegstra. ,,De nieuwe robots kunnen drie keer zo veel oppervlakte maaien. Een robot kan velden van 60.000 vierkante meter aan.’’

‘Bijhoudmachine’

Veel gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van sportterreinen, waaronder Noard-East Fryslân, leasen of kopen er een. In feite is het geen maairobot, maar een ,,bijhoudmachine’’, stelt Steegstra. ,,De robot houdt het gras continue op 3,5 centimeter. Hij snijdt het bovenste deeltje van een spriet, dat weer als voeding dient voor de grasplant.’’ Het voordeel is dat hierdoor de kwaliteit van het gras verbetert en er minder kale plekken te zien zijn, verzekert hij.

Steegstra komt uit de verwarmingsbranche. Drie jaar geleden verkocht hij zijn e-commercebedrijf CVtotaal en richtte Ergon op. ,,Ik was altijd al geïnteresseerd in robotisering en domotica.’’ (elektronica voor huisnetwerken, red.) Hij verkoopt ook kleinere maairobots, maar daarin is de concurrentie groot. Nu focust hij zich op de nichemarkt van de grotere maairobots.

Enige leverancier in Friesland

Ergon Robots is de enige leverancier van de Echo in Friesland. Maar Steegstra levert ook in de rest van Nederland (,,Friesland is te klein’’) en heeft zijn blik tevens op het buitenland gericht. ,,Ik ben redelijk ambitieus.’’ Hij zegt contacten te hebben in Ierland en New York. Als de robotmaaiers voorzien worden van extra sensoren of camera’s om bijvoorbeeld onkruid of andere onvolkomenheden te detecteren, worden ze ook geschikt voor profclubs, meent hij. ,,Het maaien en onderhoud van hun voetbalvelden is een intensief proces. Het menselijk oog is er van groot belang.’’ Daarom is de Echo vooralsnog geschikt voor velden van amateurclubs.

Sensoren zouden ook dieren, zoals egels kunnen traceren, die nu nog veelvuldig gewond raken door robotmaaiers. Natuurmonumenten bijvoorbeeld gebruikt zijn robotmaaiers voor het bijhouden van het gazon rondom de Slotpleats in Bakkeveen om die reden alleen overdag, vertelt Steegstra: ,,Dat vergt alleen wel méér robotmaaiers, dan wanneer je ook ’s nachts maait.’’ Technisch gezien is het mogelijk om de detectie-software op robotmaaiers te plaatsen. Steegstra: ,,Maar de kosten spelen mee en bovendien heeft het niet de hoogste prioriteit. Toch blijft het wel een aandachtspunt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct