Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma legt commissaris der koning Arno Brok de werkwijze uit in de gerobotiseerde gevelfabriek in Dokkum. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Robot noodzakelijk voor gasloze woning

Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma legt commissaris der koning Arno Brok de werkwijze uit in de gerobotiseerde gevelfabriek in Dokkum. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Robots zijn bitter noodzakelijk om het totale Nederlandse woningbestand tijdig energieneutraal te maken.

Die boodschap droeg Bouwgroep Dijkstra Draisma (325 medewerkers, omzet 150 miljoen euro) gisteren uit in Dokkum op een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van overheden, woningcorporaties, adviesbureaus en uit zorg en onderwijs.

,,In Friesland en Nederland moeten jaarlijks respectievelijk 9000 en 200.000 huizen gebouwd of aangepakt worden die niet meer aangesloten mogen worden op of ontkoppeld moeten worden van het aardgasnet ”, verklaarde algemeen directeur Biense Dijkstra. ,,Die aantallen zijn nodig om in 2050 alle woningen energieneutraal te maken.”

Complete gevelwanden

Deze stip aan de horizon is onlangs uitgesproken door VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken. ,,Die opgave is zo immens, daarbij is de hulp van robots absoluut nodig”, zo verklaarde Dijkstra. ,,Want we hebben nu al grote moeite met het werven van bouwlieden.”

Dijkstra Draisma, met vestigingen in Dokkum en Bolsward, heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd. Na de bijeenkomst stelde het bouwbedrijf in Dokkum zijn gerobotiseerde gevelfabriek officieel in gebruik, een handeling die commissaris der koning Arno Brok voor zijn rekening nam.

De robot, die een investering vergde van circa 1,5 miljoen euro, produceert complete gevel- en dakwanden voor nieuwe en bestaande woningen. De gevelwanden bestaan uit houtskeletelementen, isolatie, kunststofkozijnen, steenstrips en zijn voorzien van installaties.

Tweehonderd huizen

Op locatie zijn deze wanden in een dag gestapeld en geklikt tot een woning, inclusief badkamer en keuken en aangesloten op de meterkast. Zonnepalen, een warmtepomp en een warmteterugwin-unit maken deze zogenaamde gasloze droogstapelwoning stroomneutraal. Dijkstra Draisma heeft het bouwsysteem ontwikkeld met Betonson in Kampen en installatiegroep Breman in Drachten. Spaansen in Harlingen levert de wanden.

Volgens Dijkstra was de bouwsector fout ingericht. ,,We produceerden vooral wat de ontwerpers eisten. Nu bieden we veel meer zelf oplossingen aan.”

De robot heeft een capaciteit van circa achthonderd woningen per jaar. Een grote order vormt de bouw van tweehonderd huizen voor woningcorporatie Elkien in de Balistraten in Leeuwarden. ,,We beginnen daar eind dit jaar mee”, verklaart directielid Dirk Jan de Rouwe.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct