Retailsector wil uitstel belastingen

Retailsector wil uitstel belastingen ANP

Brancheorganisatie Inretail waarschuwt dat winkeliers in de problemen dreigen te komen als zij binnenkort hun belastingen moeten gaan betalen. De brancheorganisatie voor de non-foodretailsector vraagt zowel nationale als lokale overheden om de sector zoveel mogelijk tegemoet te komen in verband met de economische schade door de uitbraak van het coronavirus.

"Er zijn miljarden nodig om lucht te creëren", laat algemeen directeur Jan Meerman weten. Hij vraagt zowel de landelijke overheid als gemeenten om het innen van alle vormen van belasting uit te stellen. De brancheorganisatie vreest bijvoorbeeld dat leden financieel in het gedrang komen als zij binnenkort de btw over het eerste kwartaal moeten betalen.

Volgens de organisatie die 13.000 winkels vertegenwoordigt, staan veel retailers voor het dilemma om de deuren te sluiten of open te houden. "De impact van het coronavirus op het maatschappelijke leven neemt extreem toe", aldus Inretail. "Ondernemers kampen met grote omzetdalingen en zijn bezorgd over hun liquiditeiten."

Anders dan in meerdere landen het geval is, verplicht de overheid winkeliers niet de deuren te sluiten.

Het kabinet maakte donderdag bekend dat ondernemers een verzoek tot bijzonder uitstel kunnen doen met betrekking tot de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw en loonbelasting. Als een ondernemer in de aanvraag kan onderbouwen dat hij of zij door het coronavirus in de problemen is gekomen, verleent de Belastingdienst uitstel van betaling, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Als het verzoek binnen is, legt de Belastingdienst de invordering stil. Ondernemers die een lagere winst verwachten, kunnen bovendien om een verlaging van de voorlopige aanslag vragen.

home
net-binnen
menu