Renteverlaging stuwt Britse beurs, pond lager

De stimuleringsmaatregelen van de Bank of England zijn donderdag op de beurs van Londen positief ontvangen. De koers van de toonaangevende FTSE 100 stond tot aan het besluit dicht bij de slotstand van woensdag, maar stond een half uur na de aankondiging van de Britse centrale bank 1,4 procent in het groen. Elders in Europa liepen de koersen ook op.

De Bank of England verwacht dat de Britse economie een forse dreun krijgt van de keuze van de Britse bevolking om de EU te verlaten en kondigde daarom maatregelen aan. De rente in Groot-Brittannië werd verlaagd van 0,5 procent tot 0,25 procent, het laagste niveau ooit. Daarnaast breidt de bank zijn aankopen van obligaties, bedoeld om de economie te stimuleren, uit.

Het Britse pond noteerde omstreeks 13.30 uur bijna 1,5 procent lager ten opzichte van de dollar. De goudprijs, die eerder op de dag in afwachting van het besluit juist was gedaald, liep sterk op.

De aankondiging dat de Bank of England voor tientallen miljarden aan obligaties gaat kopen ontketende een run op Britse staatsleningen. Daardoor daalde de effectieve rente op tienjarige staatsobligaties naar een nieuw diepterecord van 0,67 procent. De waarde van obligaties, die tegengesteld beweegt aan het rendement, was na het brexit-besluit al gestegen door hamsterende beleggers, die rekenden op stimuleringsmaatregelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement