Het satellietstation bij Burum speelt een sleutelrol voor de scheepvaart. Toch wil staatssecretaris Mona Keijzer dat de ‘Grutte Earen’ snel wijken voor 5G.

De opvallende schotels op de grens van Friesland en Groningen zijn nu nog van levensbelang voor zo’n 45.000 schepen op de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Als de zeeën te hoog rijzen en schipbreuk dreigt, kunnen opvarenden met een druk op de noodknop reddingsdiensten alarmeren.

Het schotelpark van het Britse telecombedrijf Inmarsat moet echter ontmanteld worden om de uitrol van het 5G-netwerk in Noord-Nederland mogelijk te maken. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) volgt de discussie met argusogen. ,,We willen niet dat onze schepen in gevaar komen’’, legt Niels van de Minkelis van de KVNR uit. ,,Dat blijft voor ons toch een grote bron van zorg.’’

De Burumer schotels verwerken tussen de 40 en 50 procent van alle noodoproepen op zee. Dat is dus een aanzienlijk deel van het totaal. Vorig jaar kwamen er 164 van deze meldingen via Burum binnen, zo constateerde de Nederlandse Kustwacht. Inmarsat werd in 1979 opgericht om via satellietverbindingen de veiligheid op zee te bevorderen.

Inmiddels beheert het bedrijf dertien communicatiesatellieten en vijftien strategisch over de wereld verspreide grondstations. Burum is er een van, het andere Europese station staat in het Italiaanse Fucino. In Burum werken 45 mensen. Qua indirecte werkgelegenheid levert Inmarsat nog eens vijftien banen op voor mensen in de beveiliging, schoonmaak en onderhoud.

De veiligheid op zee is echter al lang geen kerntaak meer voor het station. De schotels vormen vooral een schakel in gewone communicatieverkeer van commerciële klanten als luchtvaartbedrijven, reders en olie- en gasmaatschappijen. Bovendien worden twintig van de ruim dertig schotels gebruikt door inlichtingsdiensten.

Voor die inlichtingentaak is inmiddels een alternatieve locatie in Nederland gevonden. Het satellietenexploitant blijft echter erg gehecht aan het Noord-Nederland, juist vanwege de dunbevolktheid van het gebied.

Het bedrijf stelt dat zijn schotels de uitrol van het 5G-netwerk in Noord-Nederland helemaal niet in de weg hoeven te staan. Telecomaanbieders als KPN, Vodafone en T-Mobile zouden hun brandbreedte rondom Burum kunnen delen. ,,Ergens middenin Amsterdam zou je problemen krijgen met de capaciteit, maar in onze opinie moet hier wél genoeg ruimte zijn om de vraag te accommoderen”, zo liet locatiedirecteur Gerard Luursema van Inmarsat eerder aan het Friesch Dagblad weten.

De staatssecretaris van Economische Zaken lijkt echter bij haar besluit tot ontmanteling te blijven. ,,We merken dat er al een tijdje geen nieuwe ontwikkelingen zijn’’, merkt KVNR-zegsman Van de Minkelis. Hij wijst er op dat Nederland zich aan de internationale verdragen heeft te houden en het veiligheidssysteem van Inmarsat niet mag verstoren. ,,Mocht dat toch gebeuren, dan zal dat uit de hele wereld reacties opleveren. We gaan er vanuit dat het zover niet zal komen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct