Rechtbank ziet onvoldoende bewijs voor fraude bij Hartman in Sexbierum

FOTO WESTRA Foto: Niels Westra

De Leeuwarder rechtbank acht het onvoldoende bewezen dat wijlen Willem Hartman (1946-2017) op grote schaal geld achterover heeft gedrukt uit zijn glastuinbedrijf in Sexbierum.

De groentekweker overleed in 2017, drie maanden nadat hij de kassen van A. C. Hartman in Sexbierum en Erica had verkocht aan The Fruit Farm Group (TFFG), het miljardenbedrijf van Hein Deprez. Nadat deze de Belgische zakenman het kweekbedrijf met een omzet van 30 miljoen euro in zijn bezit kreeg, beschuldigde hij de 71-jarige kweekbaas van fraude.

Tweede klasse komkommers

Volgens de Vlaming zou Hartman hebben gesjoemeld met tweede klasse komkommers en paprika’s, die hij buiten de boekhouding om verkocht. Met deze zwarte handel zouden miljoenen zijn verdwenen. Na de zelfgekozen dood van Hartman sleepte Deprez in december 2017 diens erfgenamen voor de rechtbank, in een poging dat geld op hen te verhalen.

Deprez schakelde Hoffmann Bedrijfsrecherche in, dat berekende dat er met de zwart handel 4,6 miljoen gemoeid zou zijn. Bovendien was er een schadepost van 2,9 miljoen euro aan omzet- en vennootschapsbelasting. De kosten van dit recherche-onderzoek, dik 585.000 euro, probeerde Deprez eveneens op de erven Hartman te verhalen.

Omvangrijke schadeclaim

De rechters in Leeuwarden durven niet helemaal uit te sluiten dat Hartman inderdaad met behulp van enkele getrouwen zwarte handelde in kwalitatief minder goede producten. Ze zien echter nog onvoldoende bewijs om de omvangrijke schadeclaim toe te kunnen wijzen. A. C. Hartman ging in november vorig jaar failliet.

Het is nu aan curator Hilly Lunter om de claim met betere bewijzen te onderbouwen. Het is de vraag of haar dit loont, want de rechtbank oordeelt op dit moment al dat een groot deel van de vermeende schade niet zal kunnen worden toegewezen. Het is dus aan de curator om te besluiten of ze de procedure door wil zetten. ,,Ik kan daar op dit moment nog niks over zeggen’’, zegt Lunter.

Tuinbouwproject Drenthe

Een tweede vonnis gaat over Hartmans verliesgevende tuinbouwproject in het Drentse Erica. Volgens de advocaten van Hein Deprez zouden de erven Hartman dit risico moeten dragen. De rechtbank oordeelt echter anders: uit verschillende feiten blijkt dat de tuinen in Erica altijd onder het management van A. C. Hartman zijn gevallen. Met de verkoop ging ook het risico mee over.