Rabobank zag het overgrote deel van zijn winst opgeslokt worden door de pandemie. Toch zijn er ook voordelen: de bank kan met veel minder kantoren toe.

In de eerste zes maanden van dit jaar kelderde de nettowinst met dik 80 procent naar 227 miljoen euro. De aanhoudende lage rente is een oorzaak en er hangt de bank ook nog altijd een fikse boete van de Nederlandsche Bank boven het hoofd, maar Covid-19 speelde in deze winstval de hoofdrol.

Rabobank pompte 1,4 miljard euro in een stroppenpot, om voorbereid te zijn op leningen die als gevolg van de coronacrisis niet kunnen worden terugbetaald. ,,Meerdere aspecten van het coronavirus hebben onze klanten en onze medewerkers geraakt, met soms diepgaande en verstrekkende gevolgen’’, zegt topman Wiebe Draijer.

Tegenvaller van 2,2 miljard

De 72.500 zakelijke en 7500 particuliere klanten die het hoofd niet boven water konden houden, kwam Rabobank tegemoet. De ergste pijn lijkt nog altijd niet te zijn geleden. Voor heel 2020 houdt de bank rekening met een tegenvaller van 2,2 miljard euro.

,,Er zaten ook positieve kanten aan deze crisis’’, vindt Draijer. Een grote groep klanten stapte versneld over op de digitale dienstverlening van Rabobank. ,,Het geven van online hypotheekadviezen was binnen enkele weken de norm.’’ Het bezoek aan de bank zelf is dus sterk afgenomen. Rabobank wil daarom zeker 120 van zijn 370 kantoren sluiten.

In Friesland telt de bank 25 filialen, waarvan er bij de eerste corona-uitbraak in maart dertien op slot zijn gegaan. Met tien vestigingen beschikt Rabobank Drachten Noordoost Friesland over de hoogste bankdichtheid van de provincie. ,,Dat is histoarysk sa groeid’’, zegt directeur Durk Mous. ,,It is fansels in grut gebiet en destiids kamen der in soad minsken op kantoar.’’

De 125.000 klanten van Noordoost lopen tegenwoordig de deur al lang niet meer plat. Dat ook Rabobank in maart op slot ging, stuitte dan ook niet op onbegrip. ,,Mar ik priuw hjir en der no wol wat ûngeduld fan minsken dy’t sizze: de winkels binne no wer iepen, kin de bank ek net iepen?’’

Gesloten bankgebouwen

Evenzogoed werkt 90 procent van het bankpersoneel nog altijd thuis. ,,Ik sels ek’’, aldus Mous. Het lijkt dan ook aannemelijk dat bankgebouwen die nu al gesloten zijn, niet meer open zullen gaan. Toch is dat nog altijd geen gelopen gelopen koers. Van de kantoren in Noordoost-Friesland zijn momenteel alleen die in Drachten, Dokkum en Surhuisterveen open. Eind augustus volgen Burgum en Damwâld.

Wat er met het overige vastgoed gebeurd, bijvoorbeeld in Kollum en De Westereen, wordt later duidelijk. Rabobank kijkt vooral naar de regionale spreiding. ,,We wolle goed berikber bliuwe, mar ús minsken kinne ek yn de auto stappe om nei de klant ta te gean.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Financieel / Accounting
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct